Elektriciteit wordt fors duurder

Elektriciteit wordt fors duurder

Foto: Photo News

Op 1 januari 2015 mag u zo goed als zeker een stevige verhoging van de elektriciteitsprijzen verwachten. Vanaf dan mogen de distributienetten alle groenestroomkosten door­rekenen aan de verbruikers.

De Vlaamse energieregulator VREG geeft zijn toestemming aan de distributienetten Eandis en Infrax om jaarlijks alle groenestroomkosten door te rekenen aan hun verbruikers. Het gevolg is dat de Vlaamse huishoudens en een groot deel van de kmo’s vanaf 1 januari volgend jaar de rekening gepresenteerd krijgen. Om u een idee te geven: voor de jaren 2011 en 2012 schat de VREG de onbetaalde groenestroomkosten op 522 miljoen euro.

Vlaanderen en België kampen met een gigantische openstaande factuur uit het ver­leden. De distributienetten moesten verplicht groenestroomcertificaten opkopen voor onder meer zonnepanelen, windmolens en biomassacentrales. De regering-Di Rupo bevroor de nettarieven, zodat Infrax en Eandis die kosten niet konden doorrekenen via de elektriciteitsfactuur.

De VREG, die door de zesde staatshervorming binnenkort verantwoordelijk is voor de distributietarieven in Vlaanderen, wil daar echter snel verandering in brengen. ‘Op een bepaald moment moet je stoppen met extra schulden te creëren’, zegt André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de VREG. Dat Infrax en Eandis die kosten doorrekenen aan de verbruikers, vindt hij niet meer dan logisch. ‘Als de Vlaamse overheid hen verplicht groenestroomcertificaten op te kopen, moeten ze die kosten kunnen recupereren.’

Maar dat die zal stijgen, lijkt zonneklaar. Lees er meer over in Het Nieuwsblad van maandag 20 juni.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees