STATISTIEKEN. Rode Duivels hebben plots beste aanval van WK

STATISTIEKEN. Rode Duivels hebben plots beste aanval van WK

Foto: Belga

De wedstrijd België-Verenigde Staten zal niet enkel de geschiedenis ingaan als één van de matchen met het meeste doelpogingen, de 38 (!) Belgische schoten zorgen er meteen voor dat we statistisch gezien de beste aanval krijgen op dit WK.

Bekijk hier alle statistieken per speler
Vergelijk de prestaties van de Rode Duivels

De wedstrijd tegen de Verenigde Staten was een absolute overrompeling van de Belgen. In totaal trapten de Rode Duivels 38 keer op doel, waarvan 27 binnen het kader. Waanzinnige cijfers. Dat is bijna evenveel als de 43 doelpogingen van de Belgen in hun vorige drie wedstrijden opgeteld. Het maakt België ineens ook volgens de officiële cijfers van de FIFA de 'beste aanvallende ploeg van het WK' met een totaal van 81 doelpogingen (te raadplegen op fifa.com). Dat terwijl het gemiddelde aantal doelpogingen per ploeg nauwelijks 47 is over de duur van het hele toernooi.

Daarnaast is het waarschijnlijk een primeur dat alle Rode Duivels, met uitzondering van de enkele minuten ingevallen Nacer Chadli en doelman Thibaut Courtois, op doel getrapt hebben. Zelfs de verdedigers hadden dus kansen, met Jan Vertonghen als exponent. De verdediger van Tottenham kon als linksback vier keer op doel trappen, waarvan drie keer binnen het kader. 

Fellaini liep meer dan 16 km

Opvallend is ook dat de Duivels, ondanks de omsingeling van het Amerikaanse doel, wel minder balbezit hadden de Amerikanen: 48% voor de Belgen. Al valt dat natuurlijk deels te verklaren door de manier waarop de Rode Duivels na de openingstreffer van De Bruyne de bal aan de VS lieten.

De wedstrijd tegen de Verenigde Staten was ook een enorme uitputtingsslag. Blessuretijd inclusief stonden de spelers maar liefst 129 minuten en 19 seconden op het veld. Marouane Fellaini liep de grootste afstand bij de Rode Duivels. De middenvelder van Manchester United verslond 16,268 kilometer tegen de Amerikanen. Hij werd op de voet gevolgd door Kevin De Bruyne, die 15,989 kilometers achter de kiezen heeft. Slechts één Amerikaan kan daaraan tippen en doet zelfs beter: de onvermijdelijke kilometervreter Michael Bradley. Die crosste tegen de Rode Duivels een adembenemende 16,689 kilometer.

De snelste Rode Duivel

De snelste Rode Duivel was dit keer niet de verrassende Daniel Van Buyten, maar wel weer een verdediger: linksachter Jan Vertonghen haalde een topsnelheid van 31,2 km/u. Dries Mertens komt met 29,4 km/u op de tweede plaats.

De bedrijvigste Rode Duivel

Man van de Match Kevin De Bruyne bewees dat ook in zijn statistieken. Hij was zonder twijfel de meest aanwezige Belg. Door zijn doelpunt en zijn assist, maar ook doordat hij de meeste tackles én meeste passes gaf. 

De efficiëntste Rode Duivel

Opvallend:ondanks het feit dat Romelu Lukaku maar dertig minuten meespeelde (waarin de Rode Duivels vijftien minuten onderlagen) trapte hij toch het meest tussen de palen van alle Belgen. Van efficiëntie gesproken. 

De New York Times pakt trouwens uit met een prachtige visuele voorstelling van het doelpunt van Lukaku, eentje die we u zeker niet willen onthouden:

Bekijk hier alle statistieken per speler
Vergelijk de prestaties van de Rode Duivels

Corrigeer

MEER NIEUWS