Nieuwe wagen ‘De Bruiloft van Kana’ en kleding

Zeventigste Bloedprocessie

© jdv

© jdv

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Heilig-Bloedprocessie van Meigem gaat op zondag 6 juli om 16 uur voor de 70ste keer uit. Het belooft een hoogdag te worden voor de Deinse deelgemeente langs het Schipdonkkanaal. De processie beeldt taferelen uit van het Oude en Nieuwe Testament.

JOHN DE VLIEGER

Het belangrijkste thema in de processie is het lijdensverhaal van Christus. Niet verwonderlijk, want de kerk van Meigem kwam in 1724 in het bezit van een relikwie van de bebloede geselkolom. Meigem werd van dan af een bedevaartsoord voor mensen die genezing wilden bekomen voor bloedziekten en zo ontstond er een ommegang.

Oorlogsgeweld

Toen op 27 mei 1940 in het oorlogsgeweld 39 doden vielen in Meigem blies pastoor Van Zandycke de verering nieuw leven in en organiseerde in 1945 voor het eerst een Heilig-Bloedprocessie.

‘De authenticiteit is de sterkste troef van de processie’, zegt voorzitster Annie De Schrijver van het Comité Heilig-Bloedprocessie. ‘Ondanks het beperkte budget slagen we er al zeventig jaar in om circa 550 vrijwilligers te motiveren om mee op te stappen in de processie. Een argeloze kijker kan misschien opmerken dat de processie elk jaar hetzelfde is, maar dat is helemaal niet terecht. Zo voeren we ieder jaar kleine vernieuwingen door zonder te raken aan de achterliggende gedachte van de optocht. Zo zal er zondag naast vernieuwde kleding ook een nieuwe wagen te zien zijn. Die krijgt de naam De Bruiloft van Kana mee. Het zijn de inwoners van Meigem zelf die hieraan hebben meegewerkt.’

Aan de tribune zal voortaan ook meer uitleg worden gegeven over de verschillende groepen die deel uitmaken van de processie. ‘Daaronder zijn zes uitstekende zangkoren waaronder Cantate Domino en Cantabile uit Deinze, de kerkkoren van Leerne, Lotenhulle en Nevele en het kinderkoor van Belzele. Deze laatste zanggroep kondigt de geboorte van het Kind aan. Figuranten die mee willen opstappen zijn nog altijd welkom. Het is niet eenvoudig om de achttien groepen die mee opstappen op te vullen. Dat geldt zowel voor parochianen als gewezen inwoners van Meigem en inwoners van Groot-Deinze of de regio. Ter plaatse is een mooi programmaboekje ter beschikking.’

Figuranten kunnen terecht op 09-386.28.54 of op de dag zelf vanaf 15 uur in de Sterrebloem (schooltje) in de Lange Akkerstraat 17.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs