Stad start herdenking Groote Oorlog

Kunstwerk herdenkt ontploffing ’t Poeierke

Een affiche verwijst naar de voormalige kruitfabriek. Foto: ddl

Vilvoorde -

Net zoals vele andere steden en gemeenten herdenkt ook Vilvoorhonderd jaar Groote Oorlog. Zo wordt een zwarte pagina uit de geschiedenis herdacht met een kunstwerk aan de kruitfabriek, waar in 1919 een verschrikkelijke ontploffing plaatsvond.

De watersite, het reconversie- en ontwikkelingsproject van de industriële zone tussen het Zeekanaal Brussel-Schelde en de Schaarbeeklei in Vilvoorde, is in volle ontwikkeling. Een vernieuwingsproject van dergelijke omvang is een werk van lange adem en vele jaren.

Acties

Om de braakliggende terreinen, die nog niet meteen worden ontwikkeld, een tijdelijke en aangename invulling te geven, hebben de projectpartners (Matexi, PSR Brownfield Developers en Waterwegen en Zeekanaal NV) de handen in elkaar geslagen met Studio Surplus. Samen werden al verscheidene acties op poten gezet.

Zo werden met ‘Urban Decor’ 33 stalen sculpturen geplaatst op het terrein van de voormalige BLO-school langs de Schaarbeeklei. Ook kwam er een tijdelijk loop- en wandelparcours langs de Watersite en verzonnen leerlingen van het vierde leerjaar enkele mythes met betrekking tot de Zenne. Ondertussen werd een nieuw initiatief gelanceerd: een kunstwerk in het kader van de herdenking van WOI.

Het kunstwerk prijkt op de achtergevel van de kruitfabriek ter hoogte van de Steenkaai in Vilvoorde, tegenover de gebouwen van productiehuis Woestijnvis. ‘Het muurkunstwerk toont het krachtige beeld van de voormalige Molens-Drie Fonteinen en de ontploffing van ’t Poeierke, doorspekt met een krantenartikel dat in 1919 verscheen’, zegt burgemeester Hans Bonte.

Treinwagons

Het papieren kunstwerk, van negen bij achttien meter, is zichtbaar vanaf de fietsverbinding langs de Zenne en blikt terug op een zwarte pagina uit de Vilvoordse geschiedenis. ‘Op het einde van de Eerste Wereldoorlog lieten de Duitse troepen bij het vluchten overal grote hoeveelheden explosief materiaal achter’, zegt Jona Broothaerts van de stad Vilvoorde.

‘In Vilvoorde bleven tweehonderd onbewaakte treinwagons met munitie achter. Buskruitfabrieken deden daardoor gouden zaken. Ook in Vilvoorde was een buskruitfabriek aanwezig: de fabriek Favier, bij de mensen beter bekend als ’t Poeierke. Tijdens de oorlog was de fabriek stilgelegd en pas in februari 1918 kon de productie opnieuw opstarten. Op 31 mei 1919 ontstond echter een felle brand in de fabriek, die het buskruit tot ontploffing bracht met dertien dodelijke slachtoffers tot gevolg. Ruim duizend woningen liepen schade op en honderd gezinnen werden dakloos. Omdat de ontploffing een gevolg was van de munitie uit WOI werd de ontploffing als oorlogsramp erkend.’

De muurtekening is slechts een van de vele herdenkingsactiviteiten. Zo start de stad op 3 juli met een zomerse avondwandeling langs sporen van de Groote Oorlog in Vilvoorde. Er wordt ook een brochure van de wandeling uitgegeven, die te verkrijgen is in het infopunt van het administratief centrum Mattenkot, zodat wandelaars ook individueel de sporen kunnen ontdekken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio