Komende jaren wordt fors geïnvesteerd in herwaardering Kruidtuin

Brug van de liefde is weer open na restauratiebeurt

Brug van de liefde is weer open na restauratiebeurt

De historische brug van de liefde is weer opgeknapt. De volgende stap is het herstellen van de vijvers. Foto: Patrick Hattori

Mechelen -

Zo’n tien jaar was de historische boogbrug in de Mechelse Kruidtuin afgesloten. Maar sinds vrijdag is de brug van de liefde na een grondige restauratie weer open. De komende jaren wordt nog fors geïnvesteerd in het stadspark, ongeveer drie miljoen euro.

Vijf maanden is er gewerkt aan de restauratie van de boogbrug over de gracht. Dat heeft 133.000 euro gekost. ‘De planken hebben we laten vervangen door FSC-gelabeld hout, wat ons garandeert dat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Ook het metselwerk werd hersteld en kreeg een anti-graffitilaag’, zegt schepen van Groen- en Natuurontwikkeling Marina De Bie (Groen).

De boogbrug is trouwens niet zomaar een bruggetje. Ze dateert uit de negentiende eeuw en is een belangrijk beeldbepalend element in den Botanique. Zo heb je er een mooi zicht op het water in het park. Veel Mechelaars hebben er ook mooie herinneringen aan. ‘Het is de brug van de romantiek hé mijnheer. Ik ben blij dat ze opgeknapt is. Ze hoort bij het park’, zegt Adelina Heckmans (74). Met een smartphone maakt ze een foto van haar kleinzoon Jeffry Verlinden (17) en zijn vriendinnetje Felinja Wynants (17).

Ze zullen zeker niet de enigen zijn die op dit plekje worden vereeuwigd. Een goede reden om de brug haar oude glorie weer te geven. Inclusief de hartjesvormen. ‘Al gebeurde dat destijds niet overal juist. Die foutjes hebben wij bij de restauratie bewust zo gelaten’, zegt de schepen nog.

Na de heraanleg van de Dodoenstuin en de bouw van een nieuw podium is daarmee de volgende stap in de herwaardering van de Kruidtuin uit 1865 gezet. ‘Het is een heel bijzonder park. De kennis van onze tuinbouw bereikte toen zijn hoogtepunt en dat zie je hier. Middenin een stad met water erbij maakt van dit park een vrij uniek gegeven’, zegt Benoit Fondu, die de plannen voor het eerherstel uitwerkte.

De volgende stap is het herstellen van de drie vijvers, waarvoor de brandweer ze eerst zal leegpompen. Bij de vernieuwing wordt ook een pompsysteem geplaatst en acht bomen worden gekapt. Dat gebeurt niet zomaar: ofwel waren ze niet meer stabiel, ofwel stonden ze op de oeverbeschoeiing. Elke vijver krijgt een overloopsysteem richting Dijle met een terugloopbeveiliging. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat het water bij droogte of overvloedige regenval op peil blijft.

‘Eens de herstelling van de vijvers rond is, beginnen wij aan een nieuwe ingang aan de Bruul. Daarna leggen wij speelzone aan op de plek waar nu nog de oude gebouwen van de groendienst staan. De huidige speeltuin zal mee deel uitmaken van het vernieuwde grasperk’, zegt De Bie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio