RECENSIE. Stromae kroont zich tot koning van Werchter

Een fenomeen. Stromae is er één en dat weet hij zelf ook. Zijn optreden op Rock Werchter was ronduit indrukwekkend en de Brusselaar bespeelde het publiek als een koning.

De 88.000 festivalgangers hadden op de vierde en laatste dag van Rock Werchter onder meer Bastille, Kings of Leon, Franz Ferdinand en het Babyshambles van Pete Doherty voorgeschoteld gekregen. Allemaal fijne optredens, maar eigenlijk verlangde iedereen al naar het optreden dat ’s avonds het festival zou afsluiten: dat van Stromae.

De Brusselaar begon als bezetene aan zijn optreden. Vanaf de eerste tonen van Ta fête - voor de gelegenheid met wat extra bassen - zag je aan de zelfverzekerde blik van Paul Van Haver, zoals hij echt heet, dat het één lange zegetocht zou worden. Stromae stond op het podium als een echte artiest: overtuigend zingend, hevig met een stok slaand op zijn sampler en danspasjes als een volleerd verspringer.

Stromae bespeelde de massa als een koning. ‘Landgenoten! Compatriottes! Ik ben blij om thuis te zijn’ en de weide werd gek. Nog zo’n hoogtepunt was Peace or Violence, waarin Stromae knipoogde naar de verdeeldheid in ons land en zowel Vlamingen als Walen luid liet meebrullen.

Zijn vrouwelijke danspasjes tijdens Tous les mêmes en de opzwepende beats van Ave Cesaria? waren de ideale aanloop voor Moules Frites, waarvoor Stromae de oproep lanceerde om frieten voortaan Belgian Fries te noemen. De dronken act tijdens Formidable toverde kippenvel op ieders armen en Humain à l’eau, met heerlijke beelden van dansende mensen op de schermen, bracht de weide in Major Lazer-achtige sferen.

Voor de finale had Stromae nog Alors on danse en vooral Papaoutai opgespaard. In een lange outro bedankte hij uitvoerig het publiek, zijn bandleden en iedereen die meegeholpen had aan de show.

Rock Werchter kon zich geen betere afsluiter wensen dan Stromae. De Brusselaar bezorgde de festivalweide het gigantische feest dat de 40ste editie van Rock Werchter zo verdiende.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S