Deze 15 optredens gaan we onthouden van Rock Werchter

De veertigste editie van Rock Werchter was een goede editie. De Rode Duivels groeiden uit tot headliner, maar ook de vele uitstekende bands op de affiche maakten er een groot feest van. Onze redactie koos er de meest opmerkelijke uit.

De koning van Werchter: Stromae (*****)

Er kan er maar één de beste zijn en dat was dit jaar op Rock Werchter overduidelijk Stromae. De Brusselaar maakte indruk met zijn aanstekelijke manier van optreden, vol speciale danspasjes en poses en zijn heerlijke uitspraken. De koning, zonder twijfel.

De zwaarste sloophamer: Metallica (****)

‘Good evening, Vurktur.’ Geen betere wake-upcall donderdag dan Metallica, aan het eind van een festivaldag die kreunde onder de hitte. Tientallen mensen vielen flauw door de warmte, maar dankzij de tonen van ‘Battery’ kreeg iedereen weer een energieboost.

Fitste grunge-kids: Pearl Jam (****)

Sinds de grunge-kids in 1992 explodeerden tot het hoogste niveau, doet Pearl Jam alle moeite van de wereld om zich niet te verliezen in de mallemolen van de rockroem. En zie, zaterdag was de band meer dan ooit zichzelf: punkrock met melodie, harmonie met ballen. Een cover van Pink Floyds Mother en een fraaie greep uit het eigen repertoire: van Rearviewmirror tot Alive, en de Neil Young-uitsmijter Rocking in the Free World.

Dankbaarste zanger: Oscar and the Wolf (****)

Na de oorwurm Princess ging het plots hard voor de mannen van Oscar and the Wolf. Dat was ook te zien op dag vier van Rock Werchter. In plaats van een moegestreden tien man, kregen Max Colombie en co. een bomvolle tent als publiek voorgeschoteld. De Belgen gaven op een podium vol palmbomen een dansbaar en ook ontroerend concert. Zanger Max was aangedaan door de massale opkomst en bedankte het publiek met de mooiste glimlach van het weekend.

De grootste hartenbreker: Arctic Monkeys (****)

Dronken of niet: Alex Turner veroverde vrijdag élk vrouwenhart op Rock Werchter. Niemand die het concept van ‘rockgod’ zo moeiteloos nieuw leven inblaast als de Britse frontman. Met zijn achterovergekamde ­haren, als een jonge Elvis of Johnny Cash, liet hij geen vrouw in het publiek onberoerd. Of zoals een fan het verwoordde op Twitter: ‘Buien­radar geeft doorweekt aan tijdens Arctic Monkeys. Gaan we niet alleen nat staan van Alex.’

De grootste macho: Paolo Nutini (****)

Een steelse blik over de zonnebril, een suggestieve beweging met de heupen. Meer heeft Paolo Nutini niet nodig om vrouwelijk Rock Werchter in katzwijm te krijgen. En dat weet hij ook. Temperaturen van dertig graden of niet, het leren vestje blijft aan. Zolang het maar cool is.

De vettigste gitaren: Pixies (*****)

Als stomende seks, beter kunnen we het intense optreden van Pixies in The Barn zaterdagavond niet omschrijven. Zelfs de immer vreugdeloze frontman Black Francis liet zich betrappen op een monkellachje om de lippen toen de hele tent Gouge Away, Here Comes Your Man en Monkey Gone to Heaven meebrulde. En we bekennen: we zijn verliefd voor het leven op de kreunende bassiste Paz Lenchantin.

Minst verstaanbare bindteksten: Babyshambles (****)

Op het podium strompelen, een blik bier opentrekken en daarvoor meteen applaus vragen. Zo kom je op als een rockster, zo kom je op als je Pete Doherty heet. De Brit ging ­vocaal evenwel meermaals de mist in en zijn bindteksten waren vaak ronduit onverstaanbaar – een combinatie van wauwelen en wartaal uitkramen - maar hij had de fans meteen op zijn hand.

Beste vijftal: Eels (*****)

Het woord ‘dandy’ is uitgevonden voor de mannen van Eels. In de meest positieve zin van het woord. Alle vijf strak in het pak, met bijhorende das en strik. Niet enkel in hun garderobe, maar ook tijdens de intieme set waren de mannen van Eels perfect op elkaar afgestemd. Het uitgelaten publiek lag aan zijn voeten.

Strakste trio: Triggerfinger (***)

Triggerfinger moest het zaterdagavond opnemen tegen de Rode Duivels. Ruben Block en co – strak in het pak – schudden er de strakste set van hun carrière uit de mouw en overtuigden iedereen die het voetbal links liet liggen. Achtereenvolgens loeiden By Absence of the Sun, My Baby’s Got a Gun en Let it Ride over de weide. Elk nummer werd een langgerekt huzarenstukje dat over het terrein knálde. Cooler dan dit trio maken ze ze niet.

De knapste: London Grammar (****)

Zangeres Hannah Reid van London Grammar heeft niet veel nodig. Een simpele jeans, een wit T-shirt – dat een streepje buik laat zien – en doodgewone baskets. Reid blaast je omver met een klok van een stem, én een naturel om u tegen te zeggen. Van dit trio uit de Londense popscene zullen we nog veel mogen verwachten.

De metamorfose: Damon Albarn (****)

Vorig jaar palmde hij nog als energieke frontman van Blur het grote hoofdpodium in, gisteravond stond Damon Albarn solo in Klub C. Het volume werd een pak naar links gedraaid, goed voor een ingetogen optreden met hier en daar een pittige uitschieter.

De beste danspasjes: Charles Bradley (****)

De opener van de dag in Klub C was donderdag meteen een van de hoogtepunten. De Dap­tone Super Soul Revue: een bende blazers, percussionisten en gitaristen met als zangers onder meer de iconen Sharon Jones en Charles Bradley. Vooral die laatste charmeerde zoals weinig 65-jarigen dat nog kunnen: al dansend, met het ene pasje na het andere. En het publiek? Dat werd jaloers.

De machtigste moshpit: Dropkick Murphys (****)

Hoe verander je een bloedhete weide in een groezelige Ierse pub? Je laat de Dropkick Murphys, de folkpunkers uit Boston, The Wild Rover inzetten. Waren er foute nonkels in het publiek, ze knoopten stante pede hun dassen rond het hoofd. Maar noem de band geen karikatuur. Daarvoor sloegen hardcorenummers als Citizen C.I.A. het publiek te veel met een sloophamer in het gezicht.

De vrolijkste klaas: Franz Ferdinand (***)

Als Franz Ferdinand optreedt, dan wordt er gedanst. Dat was zo, is zo en zal wellicht altijd zo blijven. Er zit nog geen sleet op de dansbare gitaarrock van de Schotten. Ook op Rock Werchter werkte het enthousiasme van frontman Alex Kapranos – gelukkig zonder snor – enorm aanstekelijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S