Bhaalu wint rechtszaak van TV Vlaanderen

Bhaalu wint rechtszaak van TV Vlaanderen

Videorecorderdienst Bhaalu pleegt geen inbreuk op de rechten van TV Vlaanderen. De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft de klacht van de distributeur ongegrond verklaard, nadat de kortgedingrechter eerder al hetzelfde deed met klachten van de Vlaamse mediamaatschappijen. Dat meldt Right Brain Interface, het jonge bedrijf achter Bhaalu.

Bhaalu is een online videorecorderdienst waarin onder meer de tv-zenders van Medialaan, SBS en VRT zijn opgenomen. De mediagroepen willen het in november vorig jaar gelanceerde videoplatform verbieden omdat het hun auteursrechten zou schenden. Alle televisieprogramma’s worden immers op een server opgeslagen, zodat abonnees nog tot lang na de uitzenddatum opnames kunnen bekijken. Right Brain meent dat consumenten recht hebben op een thuiskopie.

TV Vlaanderen was van oordeel dat met de dienst inbreuk werd gepleegd op de rechten van TV Vlaanderen. De Bhaalu-videorecorder zou immers gebruik maken van de signalen van die aanbieder van digitale satelliettelevisie. De stakingsvordering die daarop werd ingediend werd op 7 maart al door de kortgedingrechter in Hasselt ongegrond verklaard. Nu heeft de rechtbank van koophandel in Hasselt ook ten gronde geoordeeld dat met Bhaalu geen inbreuk gepleegd wordt op de rechten van TV Vlaanderen.

'Perfect legaal'

Right Brain Interface verwacht dat deze uitspraak ook gevolgen zal voor de andere zaken waarin het bedrijf verwikkeld is. Want ook de Medialaan, SBS en VRT zijn naar de rechter gestapt om Bhaalu aan banden te leggen. ‘Volgens de rechtbank is de Bhaalu-videorecorder een product en geen dienst en bestaat er een fundamenteel onderscheid tussen een tv-distributeur en Right Brain’, zegt Bart Bronselaer van Right Brain Interface.

‘Wij zijn geen distributeur en dus perfect legaal, aangezien Right Brain niet onder het Decreet Signaalintegriteit valt. De procedure die de Vlaamse zenders aanspanden bij de Vlaamse Regulator voor de Media is duidelijk ook ongegrond. In deze uitspraak spreekt de rechtbank zich voor het eerst uit over de grond van de zaak: de Bhaalu-videorecorder is een videorecorderproduct en geen distributiedienst’

Volgens de rechtbank 'lijkt er geen wettelijke hinderpaal te bestaan dat de gebruikers van Bhaalu, die over een geldig tv abonnement beschikken, hun recht van ontvangst van de technische signalen uitoefenen via apparatuur die zich in hun eigen, in onverdeeldheid gebruikte, infrastructuur bevindt.’

Op dit ogenblik telt Bhaalu ruim 75.000 kijkers, voornamelijk in België.

Corrigeer

MEER NIEUWS