400 miljoen euro boete voor fraude met prijzen medicatie

400 miljoen euro boete voor fraude met prijzen medicatie

Foto: AFP

De Europese Commissie heeft het Franse farmabedrijf Servier en vijf producenten van generische medicijnen een boete opgelegd van in totaal 427,7 miljoen euro. De ondernemingen maakten afspraken om de prijs van Perindopril, een bloeddrukmiddel van Servier, kunstmatig hoog te houden.

“Servier hanteerde een strategie waarbij het systematisch elke concurrentiële bedreiging (zoals een generisch alternatief, nvdr) uitkocht, om er zeker van te zijn dat dat van de markt bleef”, zegt Europees commissaris Voor Mededinging Joaquin Almunia in een persbericht. “Dergelijk gedrag is duidelijk anti-competitief en beledigend.”

Het Franse farmabedrijf trof tussen 2005 en 2007 bijvoorbeeld minstens vijf keer een patentschikking met een generische concurrent. Daarbij zag de concurrent af van de lancering van zijn generisch alternatief, in ruil voor een deel van de Servier-koek. Het bedrijf betaalde op die manier “verschillende tientallen miljoenen euro’s” om zijn bloeddrukremmer te beschermen, aldus de EU-commissie.

Servier moet de hoogste boete - ruim 330 miljoen euro - betalen. Kleinere boetes - van 10 tot 40 miljoen euro - zijn er voor de producenten van generische geneesmiddelen Niche/Unichem, Matrix (ondertussen deel van Mylan), Teva, Krka en Lupin.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees