Tweede cameraopname van wasbeer in Voeren

In Voeren is voor de tweede keer een wasbeer gezien op beelden van een cameraval. Nog in Limburg werd dit voorjaar een otter waargenomen, meldt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

blg

Een lokale wildbeheerseenheid had een cameraval geplaatst om de bewegingen van everzwijnen op te volgen. Tot haar verbazing dook op 21 juni een foeragerende wasbeer op voor de lens. De vorige opname van een wasbeer in Voeren dateert van 2012. Eigenlijk is onderzoeker Koen Van Den Berge van INBO niet verbaasd: Voeren grenst aan Wallonië, waar wasberen zitten.

De waarneming van een otter op het Albertkanaal in Eigenbilzen door de lokale brandweer halverwege maart, vindt het INBO wel interessant. “Het verhaal werd uitvoerig opgetekend en klopt. Door dergelijke waarnemingen over vele jaren goed te archiveren en te documenteren, kunnen achteraf conclusies getrokken worden”, zegt Van Den Berge. “Otters krijg je bijna nooit te zien, dus moet je dergelijke verhalen wel grondig natrekken.”

Op zwervende exemplaren na, was de otter tot voor kort uitgestorven verklaard in Vlaanderen. “Otters behoren wellicht opnieuw tot de Vlaamse fauna. De dieren hebben een gigantisch leefgebied, waarbij het best mogelijk is dat ze in de Kempische kanalen voorkomen. We moeten er wel bij vertellen dat er in Nederland een herintroductie is geweest, weliswaar in het noorden, en dat de Maas ook de verbinding vormt met Wallonië, waar de otter nooit is weggeweest. Er is ook met absolute zekerheid door genetisch onderzoek spontane migratie westwaarts uit Duitsland vastgesteld.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs