Fit & Gezond

‘Mensen met ros haar met uitsterven bedreigd’

‘Mensen met ros haar met uitsterven bedreigd’

Foto: shutterstock

Hoelang zullen er op deze aarde nog roodharige mensen rondlopen? De klimaatsverandering zou er namelijk wel eens voor kunnen zorgen dat mensen met ros haar zullen verdwijnen, zo beweren wetenschappers.

Amper 2 procent van de wereldbevolking heeft ros haar. In Schotland is dat 13 procent, bovendien is ook 40 procent van de Schotten drager van het gen dat voor ros haar zorgt. De reden dat er daar procentueel meer roodharigen rondlopen, heeft te maken met het gebrek aan zon in die regio. Het rood haar is een genetische reactie op de weinige zonneschijn en zorgt ervoor dat mensen ondanks dat toch maximum vitamine D kunnen opnemen.

Meer zonnige dagen in Schotland als gevolg van de opwarming van de aarde zou er volgens Schotse wetenschappers dus ook voor kunnen zorgen dat het rode haar genetisch niet meer nodig is en dat mensen met rood haar minder goed aangepast zullen zijn aan hun omgeving. Mensen met rood haar hebben meestal ook een bleke huid en die zijn gevoeliger aan zonlicht. Ze raken dus bijvoorbeeld ook sneller verbrand. Meer zon en minder bewolking betekent dat de huid van de Schotten zich daar over de generaties heen aan zal moeten aanpassen. Hierdoor zullen er volgens de Schotse wetenschappers steeds minder roodharigen rondlopen op deze aarde, tot ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Al zal dat volgens de wetenschappers nog enkele honderde jaren duren.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees