VN-Veiligheidsraad vergadert donderdag over Gazastrook

VN-Veiligheidsraad vergadert donderdag over Gazastrook

Foto: EPA

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert donderdag over het conflict in de Gazastrook. Dat melden de VN woensdagavond. De ambassadeurs van de Arabische landen hadden aangedrongen op een noodvergadering.

De vergadering, die start om 10 uur lokale tijd (16 uur Belgische tijd), begint met een uiteenzetting van de situatie in de Gazastrook door secretaris-generaal Ban Ki-moon. Nadien plegen de 15 leden van de Veiligheidsraad overleg.

De ambassadeur van Saoedi-Arabië zei woensdag dat 'het disproportionele machtsgebruik' door het Israëlische leger niet te rechtvaardigen valt. Hij riep de Veiligheidsraad op 'maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen'. De Palestijnse vertegenwoordiger beschuldigde de Raad er dan weer van te treuzelen terwijl de agressie alsmaar voort duur.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Ron Prosor, benadrukte dat Israël Hamas 'via elk mogelijk kanaal' een staakt-het-vuren heeft aangeboden, maar dat de terreurorganisatie dat geweigerd heeft.

Ban Ki-moon contacteerde woensdagavond nog de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry om van gedachten te wisselen over de situatie. De VN-secretaris-generaal riep Netanyahu op om zo veel mogelijk terughoudend te zijn en hekelde het groeiend aantal burgerslachtoffers in Gaza, zonder evenwel de Israëlische bombardementen te veroordelen.

Corrigeer

MEER NIEUWS