Obama wil bemiddelen tussen Israël en Hamas

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag zijn vrees overgemaakt voor een escalatie van het geweld tussen Israël en Hamas. Hij stelt Amerikaanse bemiddeling voor om tot een staakt-het-vuren te komen.

Obama onderstreepte telefonisch ‘de noodzaak voor alle partijen om al het mogelijke te doen om hun burgers te beschermen en de situatie te helpen bekoelen’, meldt het Witte Huis in een persbericht. ‘De VS blijven klaar om te helpen komen tot een einde van de vijandigheden, inclusief een terugkeer naar het staakt-het-vuren van november 2012.’

Het akkoord van 2012 kwam tot stand na bemiddeling door Egypte en voormalig VS-buitenlandminister Hillary Clinton. Het maakte een einde aan acht dagen van Israëlische luchtaanvallen tegen Hamas.

Netanyahu: ‘Verdere stappen’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde donderdag ‘verdere stappen’ - een verscherping en intensifiëring van de luchtbombardementen- aan in het militaire offensief tegen de bevolking van de Gazastrook. Na overleg met zijn kernkabinet zei de rechtse Likoed-premier dat de operatie ‘naar wens’ verloopt. ‘We hebben (de door Israël als terreurbeweging beschouwde, islamitische) Hamas zware schade toegebracht, maar zullen nog harder toeslaan’, verzekerde hij.

‘Sinds de start van de operatie ‘Edge of Protection’ zijn in totaal 750 doelwitten gebombardeerd’, aldus een Israëlische woordvoerder, die eraan toevoegde dat lanceringsinstallaties, tunnels en commandoposten van Hamas geraakt zijn. Het leger antwoordt daarmee op de raketaanvallen van op de Gazastrook op Israël, aldus de woordvoerder.

‘Edge of Protection’ heeft al meer dan 80 doden gemaakt aan Palestijnse zijde, van wie 20 in de nacht van woensdag op donderdag. Een groot deel daarvan zijn burgers. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van Israëlische slachtoffers bij de aanvallen.

Grens met Egypte geopend

Egypte heeft de grens met Gaza geopend om gewonde Palestijnen te verzorgen in ziekenhuizen in het noorden van de Sinaï. Dit nieuwe geweld is het ernstigste sinds het Israëlisch offensief tegen de Gazastrook eind 2012. Die militaire operatie moest ook al een eind maken aan het afvuren van raketten vanuit de Gazastrook.

Aanleiding voor het geweld was de dood van drie Israëlische studenten op de Westelijke Jordaanoever, waarvoor volgens Israël Hamas verantwoordelijk zou zijn. Kort na de vondst van de drie lichamen werd een jonge Palestijn levend verbrand in Jeruzalem door extremistische Joden.

Drie van de zes verdachten voor die moord, die eerder deze week opgepakt werden, moeten weer vrijgelaten worden. Dat heeft een rechtbank in Tel Aviv beslist, berichtten verschillende media. Het drietal zou de jongeman niet vermoord hebben, maar wel deel uitmaken van de groep die achter de moord zit.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees