Zweed wil film maken die dertig dagen duurt

Zweed wil film maken die dertig dagen duurt

Met ‘Ambiancé’ hoopt de Zweedse filmmaker Anders Weberg het record van de langste film ooit te breken. Dat staat nu op naam staat van Modern times forever (240 uur).

De Zweed plant de release van de ‘surreële, droom-achtige film’ Ambiancé wel pas voor 2020. Dan zal de film op verschillende plekken ter wereld op hetzelfde moment in zijn geheel te zien zijn. Eén keer; daarna wordt het hele levenswerk vernietigd.

Zopas lanceerde Weberg een eerste trailer, en die duurt al lang genoeg voor een langspeelfilm: 72 minuten.

Weberg belooft nog een korte trailer van 440 minuten in 2016 en een langere van 72 uur in 2018. Het eindresultaat zal 720 uren duren, oftewel dertig volle dagen. Webergs vorige record stond op negen uur.

Inspiratie voor zijn film haalde Weberg, die al meer dan 300 films heeft gemaakt, uit het overlijden van zijn 21-jarige zoon, zes maanden geleden. Hij stierf aan een overdosis.

‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in (het concept) tijd’, vertelde Weberg aan de plaatselijke krant The Local. Hij heeft dan ook een voorkeur voor uiterst trage shots.

Voor zijn nieuwe project -naar eigen zeggen zijn laatste- heeft Weberg al 280 uur film geschoten. Dat is ruim onvoldoende. Weberg werkt aan gemiddeld één uur film per zeven uur materiaal, dus moet hij uiteindelijk ongeveer 5.000 uur film schieten.

De langste film tot nu toe is ‘Modern Times Forever’ uit 2011, dat 240 uur - dus tien dagen - duurt.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees