Nederlandse premier Rutte ‘niet gevraagd’ als opvolger Van Rompuy

Nederlandse premier Rutte ‘niet gevraagd’ als opvolger Van Rompuy

Foto: EPA

Vijf dagen voor de Europese top waarop beslist wordt wie de vacante Europese topjobs zal invullen, is het nog steeds gissen naar de reële kanshebbers. De naam van de Nederlandse premier Mark Rutte circuleert al enkele weken als potentiële opvolger van Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad, maar Rutte herhaalde vrijdag zelf dat hij geen kandidaat is. ‘Ik ben niet in de markt en ik ben ook niet gevraagd’, zei hij na de wekelijkse ministerraad in Den Haag.

Daags nadat het Europees Parlement dinsdag stemt over de benoeming van Jean-Claude Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, komen de 28 staatshoofden en regeringsleiders opnieuw bijeen om de laatste stukken van de benoemingspuzzel te leggen. Herman Van Rompuy zwaait eind dit jaar af en heeft een opvolger nodig, maar ook de job van buitenlandverantwoordelijke heeft nood aan een nieuwe titularis. Mogelijk benoemen de leiders ook een permanente voorzitter van de Eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Er circuleerden al verschillende namen voor het voorzitterschap van de Europese Raad. De Deens eerste minister Helle Thorning-Schmidt leek even in poleposition te liggen, maar zou nu terug naar de achtergrond verdwenen zijn. Ook de Italiaanse ex-premier Enrico Letta werd genoemd.

Mark Rutte gaat eveneens over de tongen als mogelijk ‘Europees president’. Het was een Italiaanse krant die het gerucht enkele weken geleden lanceerde en sindsdien doet Rutte - een liberaal - zijn uiterste best om het te ontkrachten. Vrijdag zei hij nogmaals dat hij niet beschikbaar is. “Ik ben niet in de markt.”

Een hardnekkig gerucht zegt dat de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem - een sociaaldemocraat - de opvolger van Olli Rehn wordt als Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken. Nu zit Dijsselbloem nog de Eurogroep voor. Dinsdag liet Jean-Claude Juncker zich alvast ontvallen dat een sociaaldemocraat aanspraak maakt op de invloedrijke post. Het is evenwel niet duidelijk of de belangrijkste commissarisposten op de EU-top besproken zullen worden.

Voor de post van Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid doen ook verschillende namen de ronde, met onder meer de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski, maar ook zijn Italiaanse collega Federica Mogherini. De Spanjaard Luis de Guindos zou dan weer de permanente Eurogroep-voorzitter kunnen worden.

Duidelijkheid komt er pas woensdagavond of -nacht. De enige zekerheid is dat de verschillende politieke families ‘bediend’ zullen moeten worden. De EVP heeft met het Commissievoorzitterschap al een grote vis binnengehaald, de sociaaldemocraten moeten nog tevreden worden gesteld. Omdat de liberale fractie zich er in het Europees Parlement toe verbonden heeft Juncker te steunen, zal ook die familie wellicht niet met lege handen achterblijven.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees