Schildenaar gaat naar kampioenschap orgeldraaien

Schildenaar gaat naar kampioenschap orgeldraaien

Marc van Damme. Foto: jaa

Schilde -

Zondag vindt in Heist-aan-Zee het Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. Marc Van Damme, een ruitenwasser uit Schilde, neemt voor het eerst deel.

‘Ik had nooit eerder muziek gemaakt, maar raakte in de ban van het draaiorgel door de Nederlander Fabian Krul. Hij is niet alleen een orgelspeler, maar bouwt ook zelf draaiorgels’, vertelt Marc Van Damme (60). ‘Mijn instrument, dat ik Komikske heb gedoopt, kostte 2.000 euro.’

De prestaties van de draaiorgelspelers worden zondag beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikale repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler. ‘Ik ga me mooi opkleden met slipjas en strikje, maar oefenen heeft geen zin. Mijn repertoire ligt vast: geen hedendaagse hits, maar oude schlagers zoals Lili Marleen, Le plus beau tango du monde en kinderwijsjes. De verwachtingen zijn niet hooggespannen. We zien wel waar ik uitkom.’ Marc krijgt aan de kust concurrentie van veertien andere draaiorgelspelers.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is.

De heemkundige vereniging Heyst Leeft staat samen met de Dienst Toerisme Knokke-Heist en vzw MechaMusica in voor de organisatie van dit kampioenschap.

www.draaiorgel.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio