Limburgs duo is Belgisch kampioen orgeldraaien

Limburgs duo is Belgisch kampioen orgeldraaien

Roger en Adrie hadden niet verwacht dat ze met hun tongorgel in de prijzen zouden vallen. Foto: jeffrey gaens

Lanklaar -

Het duo Roger Gonnissen (62) en Adrie Paalman (53) uit Lanklaar zijn dit weekend Belgisch kampioen orgeldraaien geworden. Ze trekken rond met een tongorgeltje.

Het was de eerste keer dat Roger Gonnissen en zijn vrouw Adrie Paalman uit Lanklaar deelnamen aan het Belgisch kampioenschap orgeldraaien, dat zondag in Heist-aan-Zee georganiseerd werd. Het echtpaar startte eerder toevallig met orgeldraaien. ‘We speelden in een groot gezelschap. De accordeonspeler stopte ermee. In mijn zoektocht naar een vervangend instrument stootte ik op een tongorgeltje dat ongeveer zoals de accordeon klinkt’, zegt Roger. Intussen trekt hij sinds 1,5 jaar met zijn vrouw rond onder de naam ‘Onder de notenboom’ om muziek zoals het vroeger klonk te brengen.

Zelfgemaakte poppen

‘We spelen in Hasselt als straatmuzikant, maar brengen ook Limburgse dialectliederen in Bokrijk en op evenementen. De muziekboekjes voor het orgel kap ik zelf, want liederen in Limburgs dialect zijn niet te vinden. Per lied ben ik een tien uur bezig.’ Afgelopen zondag brachten ze vooral oude volksmuziek. Het werd het totaalpakket waar de jury voor viel. ‘We namen zelfgemaakte poppen mee waarmee we de muziek opfleurden. Ook werd de orgelmuziek aangevuld met de Franse doedelzak gespeeld door Roger en met zang’, zegt Adrie.

De jury lette op het tempo van de muziek, maar ook op het muzikaal repertoire, de esthetiek en mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspelers. Er namen vijftien orgeldraaiers deel. Roger en Adrie vielen op door hun originaliteit en daarom werden ze door de jury verkozen tot kampioen. ‘We zijn zeer blij met deze titel en hadden dit bij onze eerste deelname totaal niet verwacht.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio