Commentaar

Ludo Vandewalle: 'FIFA deed Messi geen plezier met Gouden Bal'

Ludo Vandewalle: 'FIFA deed Messi geen plezier met Gouden Bal'

Foto: AFP

Als de FIFA maar niet denkt dat ze Lionel Messi een plezier heeft gedaan door hem de Gouden Bal van beste speler van het WK te geven. De discussie die daarop is ontstaan, zette alleen maar extra in de verf dat de 27-jarige Argentijn op dit WK onder de verwachtingen is gebleven. Terwijl er anders buiten Argentinië schouderophalend zou zijn geoordeeld over het – voor zijn doen – matige niveau, staat de beste voetballer aller tijden nu in het middelpunt van een mini-controverse. Dat kon hij nu net missen. Zoals hij stilaan bijna alles wat met voetbal te maken heeft, kan missen.

Iedereen doet er het stilzwijgen toe, maar ons lijkt Messi op. Geen energie meer, te weinig kracht ook. Vooral in het hoofd. Tussen de zomer van 2009 en die van 2013 haalde Lionel Messi bij Barcelona zo’n constant hoog niveau, dat deed niemand hem ooit voor. Elke week, elke match was hij de beste speler op het veld. Vier jaar lang. Dat is waanzinnig als je weet dat tegenstanders zich steeds meer op hem gingen instellen en net als op het voorbije WK steeds met twee à drie rond hem stonden te dartelen als hij aan de bal kwam. Die ongelofelijk sterke periode heeft hem nu genekt. Hij legde de lat zo hoog dat hij er eigenlijk alleen nog maar onderdoor kon. Messi, die al op zijn 13de naar Barcelona trok en daarom in zijn thuisland als een halve vreemdeling wordt gezien, ging Argentinië wel even wereldkampioen maken. Zoals hij FC Barcelona van het ene succes naar het andere voerde.

Maar hij kreeg het voorbije seizoen af te rekenen met blessures, een affaire van belastingontduiking... En door de komst van Neymar, die dan ook nog meer ging verdienen, was hij niet meer de man rond wie alles draaide bij FC Barcelona. Daarbij nog eens de verplichting om zijn vaderlandsliefde te bewijzen en Argentinië wereldkampioen te maken, is er te veel aan geweest.

Lees verder in Het Nieuwsblad van dinsdag 15 juli.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen