Luide muziek levert niets op, de zigeuners blijven nog een dag

Landen - De Landense burgemeester Gino Debroux (SP.A) heeft een akkoord bereikt met de groep zigeuners die sinds zondagavond op een industrieterrein in zijn gemeente verblijft. Er is afgesproken dat de groep voor morgenmiddag zal vertrekken. De burgemeester had het opmerkelijke plan om de zigeuners te verjagen met luide muziek liet daarvoor een muziekinstallatie van 14.400 watt en dj Jos aanrukken. De zigeuners bleken niet onder de indruk. De kinderen dansten rond de boxen, en de ouders dachten eraan om een barbecue aan te steken.

De groep zigeuners met zo'n dertig caravans kwam zondagavond aan op het industrieterrein in Landen. De eigenaar van het terrein en de stad Landen hadden daarvoor geen toelating gegeven en vroeg hen dan ook om het bedrijventerrein te verlaten. Uiteindelijk werd met de zigeuners afgesproken dat ze dinsdagochtend zouden vertrekken. 'Maar de zigeunerkoning, de bendeleider dus, meldde ons later dat ze pas vrijdag vertrekken. Dat kan echt niet door de beugel', zegt burgemeester Gino Debroux (SP.A). Hij besloot daarop hen te verjagen met luide muziek en huurde daarvoor een muziekinstallatie en een plaatselijke dj.

Om half tien weerklonk 'Sultans of swing' van Dire Straits als eerste nummer door de boxen van dj Jos op het terrein. 'Meestal proberen we de mensen te animeren, vandaag moet het net het omgekeerde zijn. Dat is de eerste keer dat ik dit meemaak', reageerde hij op Radio 1.

De zigeuners waren niet onder de indruk. Volgens hen mogen ze van de eigenaar van het terrein nog tot vrijdag om 16 uur blijven, vertelden ze aan onze reporter ter plaatse. De groep heeft daarvoor naar eigen zeggen 400 euro betaald. 'We blijven hier gewoon. We gaan een barbecue aansteken en een biertje drinken. Leuk dat er muziek is, jammer van de slechte dj.' Vanmiddag gaan de zigeuners naar Rijsel voor een begrafenis vertelden ze nog.

De kinderen waren intussen niet weg te slaan van de boxen van dj Jos. Zolang de muziek speelde, amuseerden ze zich kostelijk met dansen en spelen.

Muziek stilgelegd

Burgemeester onderhandelde samen met iemand van het Provinciaal Integratiecentrum met de zigeuners. Rond 12uur 20 kwam het nieuws dat er een akkoord is tussen de zigeuners en de stad Landen: de trekkers blijven vandaag nog, maar zouden morgen voor de middag vertrekken. Ook het feestje van dj Jos was toen voorbij, tot spijt van de dansende zigeunermeisjes. 

Corrigeer

MEER NIEUWS