Theo Francken (N-VA): ‘Zigeuners met muziek wegjagen, is er zwaar over’

Theo Francken (N-VA): ‘Zigeuners met muziek wegjagen, is er zwaar over’

Burgemeester van Lubbeek en kamerlid Theo Francken (N-VA). Foto: Lieven Van Assche

Burgemeester van Lubbeek en kamerlid Theo Francken (N-VA) is niet te spreken over het plan van zijn collega-burgemeester van Landen Gino Debroux (SP.A) om een groep zigeuners te verjagen met luide muziek. 'Dit is er zwaar over. Het doet me denken aan praktijken in Roemenië, waar zigeuners worden weggepest'.

Een groep zigeuners staat sinds zondag op een privéterrein in Landen. Volgens burgemeester Debroux is er in samenspraak met de eigenaar en de politie toestemming gegeven om tot dinsdagavond te bijven. Omdat de zigeuners pas vrijdag zouden willen vertrekken, wil de burgemeester hen woensdagochtend verjagen met luide muziek.

Burgemeester van Lubbeek Francken vindt dergelijke praktijken niet kunnen. 'Wij hadden vorige zomer ook veel zigeunergroepen. Dat zorgde voor commotie bij de bevolking. Maar je moet met die mensen in dialoog gaan en afspraken maken. Uiteindelijk hebben we beslist met de gemeenteraad om een pleisterplaats aan te duiden.' Daar kunnen zigeunergroepen tijdelijk terecht, ze betalen er een dagvergoeding en kunnen er water en stroom krijgen en hun afval achterlaten in een afvalcontainer.

'Ik heb mijn laatste les in verdraagzaamheid van een socialist nu wel gehad', zegt Francken. 'Frankrijk en Roemenië zijn door de EU al veroordeeld omwille van de manier waarop ze zigeuners behandelen'.

Corrigeer

MEER NIEUWS