Daan roept Rode Duivels op tot boycot, KBVB wil ‘zich niet moeien’

Daan roept Rode Duivels op tot boycot, KBVB wil ‘zich niet moeien’

Foto: BELGA

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft donderdag bij Belga gereageerd op de oproep van zanger Daan om de verplaatsing van de Rode Duivels naar Israël op 9 september in het kader van de kwalificaties voor het EK 2016 te boycotten. ‘Maar wij moeien ons niet met politieke situaties’, zegt KBVB-persverantwoordelijke Pierre Cornez.

Daan riep de Rode Duivels via de sociaalnetwerksite Facebook op om niét naar Israël af te reizen, gezien de gespannen politieke situatie en de betrokkenheid van kinderen in de raketaanvallen. Heel wat voetbalfans maakten zich meteen daarna lid van een Facebookgroep die die boodschap ondersteunt.

‘We zijn ons bewust van wat er zich op Facebook afspeelt’, zegt Cornez. ‘We zijn er niet blind voor, en iedereen heeft recht op een mening. Maar wij als voetbalbond zijn geen politieke organisatie, integendeel: we houden ons daar zo ver mogelijk van weg en moeien ons daar niet mee.’

Voor de KBVB is vooral de veiligheid van de eigen spelers en supporters van belang. ‘Daarom ook dat we al een brief naar de Europese voetbalfederatie UEFA stuurden om hen te vragen wat de mogelijke opties zijn voor de komende maanden’, gaat Cornez voort. ‘Zij organiseren de EK-kwalificaties, en zullen dus de juiste beslissing nemen. Daar hebben wij alle vertrouwen in.’

De UEFA besliste donderdag alvast om alle Champions League- en Europa League-wedstrijden op Israëlische bodem voorlopig te annuleren wegens de conflicten in Gaza. De Israëlische clubs wordt gevraagd om hun thuiswedstrijden in andere landen te organiseren. Hetzelfde geldt overigens voor de situatie in Oekraïne en Rusland.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.