ZULTE WAREGEM. Meer dan ooit opleidingsclub

ZULTE WAREGEM. Meer dan ooit opleidingsclub

Aanwinst Chuks Aneke geldt nu al als een echte versterking. Foto: VDB

‘We gaan weer goed zijn’, zei Francky Dury na de eerste test, donderdag tegen Bydgoszcz. Zijn nieuwe team had zuinig (2-1) gewonnen, maar wat de coach had gezien was ‘acceptabel’.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Al kan Dury als geen ander een visitekaartje voorleggen van ‘opleider’ en al pronkt zijn club nog zo graag met het label ‘opleidingsclub’, het blijft dit seizoen toch afwachten of Essevee weer kan verbazen. Met Davy De fauw en Leye zijn de leiders vertrokken, met Thorgan Hazard Mister 50% en met Sven Kums de regulator op het middenveld. Begin er maar aan, Dury.

Maar de coach en het bestuur maken zich geen zorgen. ‘We gaan weer goed zijn.’ Dat is op basis van de voorbereiding en de eerste échte match, dus. Al was die niet helemaal overtuigend. Kan ook niet. In plaats van vier genoemde sleutelspelers kwamen er op uitzondering van Glynor Plet alleen jongeren tussen 18 en 22 jaar. Het zal dus nog enige tijd vragen vooraleer Dury er een even leuk en soepel voetballend geheel kan van maken. Want dat was twee seizoenen lang dé sterkte van Essevee: een duidelijk concept, veel beweging en automatismen, leuk voetbal vooruit en een uitzonderlijke mentale sterkte.

Het zou al heel raar lopen dat Chuks Aneke, uit de beloften van Arsenal, of Charni Ekangamene, van de beloften van Manchester United, de leemte na Kums en Hazard snel kunnen invullen. En op Kylian Hazard en Jonathan Benteke is het zeker nog wachten. Maar wie kende Origi, zegt Dury dan? Daarvoor moet worden gerekend op Conté, gesteld dat hij blijft want Anderlecht ligt op vinkenslag. Maar er zijn nog twee ‘goeie’ op komst, Essevee maakt zich maar weinig zorgen. De rustige vastigheid van het trio Bossut-D’Haene-Colpaert achterin, de noeste arbeid van Skulason en N’Diaye op het middenveld en de efficiëntie van Plet en/of Sylla lijkt voldoende. Het is aan Dury om daarrond weer een ploeg te kneden die ‘goed zal zijn’. Alleen: iets minder betekent net geen Play-off 1.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.