Te koop: Belgisch oorlogsvliegtuig met uniek verhaal

Te koop: Belgisch oorlogsvliegtuig met uniek verhaal

De Spitfire staat in een schuur in Texas stof te vergaren, maar is in een verbazend goede conditie. Foto: Platinum Fighter Sales

Een 70 jaar oude Spitfire die in de Tweede Wereldoorlog werd ingezet tegen nazi-Duitsland, daarna door de Belgische luchtmacht werd gekocht en uiteindelijk figureerde in twee oorlogsfilms, staat te koop voor 1,9 miljoen euro. Het gevechtsvliegtuig heeft veertig jaar lang stof vergaard in een schuur in Texas, maar verkeert nog in een verbazend goede conditie.

De Vickers Supermarine Spitfire IXb werd in 1943 in Engeland gebouwd. Onmiddellijk werd het door de Royal Air Forces ingezet in de oorlog, maar het was een naar Engeland gevluchte Belgische piloot, Henri Gonay, die gewoonlijk het toestel bestuurde.

Nadat het toestel, met de naam MH415, heelhuids de oorlog had overleefd, werd het aanvankelijk gekocht door het Nederlandse leger en gestationeerd in Java. 

 

De Spitfire speelde rol niet allen eenr ol in WOII maar ook in twee speelfilms. Ontdek het wonderlijke verhaal van het toestel en hoe het in Belgische handen kwam in de zondagskrant van Het Nieuwsblad op 20 juli.

Corrigeer

NIEUWS