AA GENT: Met Hein op zoek naar stabiliteit

Sinds het ontslag van Trond Sollied (oktober 2012) leek AA Gent op drift. Opvolgers Victor Fernandez en Mircea Rednic bleken miscasts, twee seizoenen in het vagevuur van Play-off 2 waren het gevolg.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Zoals wel vaker na een transferperiode ogen de Buffalo’s onherkenbaar. Toch leeft het gevoel – niet voor het eerst – dat de fundamenten gegoten zijn voor een stabielere toekomst. De figuur van Hein Vanhaezebrouck is daarin essentieel. Met zes jaar vertraging belandde hij toch bij Gent, waar hij na zijn mislukte passage bij Racing Genk een herkansing krijgt bij een potentiële topclub. Intern is de sfeer weer goed, op het terrein heerst eindelijk duidelijkheid. Vanhaezebrouck drukt zijn stempel met zijn herkenbare 3-5-2-formatie, zijn tegengif tegen de vele teams die 4-3-3 spelen.

AA Gent hakte knopen door: El Ghanassy, Brüls, Kage maar ook Habibou – garant voor goals maar allerminst populair bij zijn medemaats – mogen gaan. Tegelijkertijd kreeg Vanhaezebrouck vers bloed, veelal Belgische jongens bovendien. Achterin moet de 36-jarige Karim Belhocine, oud maar slim, Puljic en aanwinst Rami Gershon coachen. Belhocine en Gershon zijn voor Vanhaezebrouck oude bekenden van bij Kortrijk, net als aankopen Musta-pha Oussalah, de onvermoeibare linkerflank, en Sven Kums. Laatstgenoemde kan de metronoom van het middenveld worden, naast Dejaegere en Van der Bruggen. Ook de aanvalslinie is nieuw: jeugdproduct Benito Raman is terug van een jaartje Kortrijk en krijgt zijn kans naast David Pollet, goaltjesdief maar na zes maanden al te licht bevonden door Anderlecht. De van KV Oostende overgekomen Laurent Depoître lijkt de pinchhitter van dienst.

Vanhaezebrouck kan een ploeg smeden, is tactisch top en de Belgisch getinte kern is voldoende evenwichtig om bij de eerste zes te eindigen. Echt meedraaien bovenin is niet realistisch. Daarvoor ontbeert dit Gent nog te veel individuele (top)kwaliteit. Maar dat hoeft na twee rampjaren niet. Eerst leren stappen, dan pas lopen.

Beluister de Sjotcast

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.