‘Gedroogd voedsel is zeer gezond’

‘Gedroogd voedsel is zeer gezond’

Claudia Kuyken verdiepte zich in het drogen van voedsel. Foto: kvh

Lommel -

Voedsel inmaken is al enkele jaren opnieuw in trek, maar nu komt ook de trend van voedsel drogen overgewaaid uit andere landen. Claudia Kuyken heeft zich verdiept in het drogen van groenten en fruit. Ze schreef er het ‘Handboek voedsel drogen’ over en werkt al aan een opvolger voor volgende zomer.

Claudia Kuyken kreeg van kindsbeen af de microbe voor inmaken van voedsel mee. Haar ouders groeiden op in grote gezinnen en daar werd nooit iets weggegooid. ‘Vroeger had iedereen een grote moestuin’, zegt Claudia. ‘De massa aan groenten en fruit die de tuin elke zomer opleverde, kon niet meteen opgegeten worden. Vroeger werd alles ingemaakt in Weckpotten, het bekendste merk van inmaakpotten. Ingemaakt voedsel kan je jarenlang bewaren. Zelfs veel langer dan in de vriezer.’

‘Sinds enkele jaren is wecken opnieuw erg in. Dat heeft onder andere te maken met de economische crisis. Mensen leggen opnieuw een eigen groentetuin aan, kijk maar naar de populariteit van de volkstuintjes’, gaat de dame verder.

Claudia zag de populariteit jaren geleden al aankomen en startte een website WECKENonline.com. Ze deelt er allerlei inmaakrecepten met de bezoekers en intussen verkoopt ze op haar webshop ook inmaakketels en potten. ‘Vorig jaar telde de website 370.000 unieke bezoekers. Als de statistieken van dit jaar zich doorzetten, dan halen we tegen het einde van het jaar 600.000 bezoekers. Wecken blijkt dus enorm populair.’

Fruitsnoepjes

Het grote nadeel aan inmaken van voedsel is, volgens Claudia, dat de groenten en fruit aan vitaminen verliezen bij het koken. ‘Door voedsel te drogen worden alle vitaminen bewaard. Gedroogd voedsel is enorm gezond, gezonder dan diepgevroren voedsel. Je kan er zelfs gezonde fruitsnoepjes voor kinderen van maken. Mensen met allergieën nemen het gedroogd eten mee op vakantie, want het neemt weinig plaats in en weegt niets.’

Je kan het zo gek niet bedenken, of het kan gedroogd worden. Wat dacht je van appelmoes, gazpacho of yoghurt met bosvruchten. ‘Alle groenten, fruit en kruiden kunnen gedroogd worden. Van gepureerd fruit maken we dunne lagen gedroogd fruitleer dat zo lekker gesnoept kan worden, hetzelfde geldt met de gazpacho, tomaten en wortelen.’

Claudia is ondertussen gestart met het schrijven van een vervolg op het boek. ‘Het boek kent een groot succes. Nu geïnteresseerden weten hoe ze voedsel moeten drogen, willen ze ook weten hoe ze moeten koken met gedroogd voedsel. Ik ben druk in de weer met het uittesten van allerlei recepten en zal die tegen volgende zomer in een tweede boek gieten.’

Het Handboek Voedsel Drogen is te koop voor 19,95 euro via www.weckenonline.com of Standaard Boekhandel.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio