OVERZICHT. Wie rijdt welk na-Tourcriterium?

OVERZICHT. Wie rijdt welk na-Tourcriterium?

Foto: Belga

Wie de helden van de huidige Tour de France van dichtbij wil bewonderen, kijkt nu al reikhalzend uit naar de vele na-Tourcriteriums. De contracten worden stilaan afgesloten en dezer dagen lossen de Belgische organisaties al de eerste namen. Een voorlopig overzicht:

Tour de France op Sportwereld.be

Maandag 28 juli, Aalst: meteen Nibali en Kittel

Maandag wordt in Aalst het eerste na-Tourcriterium van ons land gereden. De organisatoren wisten voor hun 79e editie onder anderen de huidige geletruidrager en naar alle waarschijnlijkheid eindlaureaat van de Tour, Vincenzo Nibali, te strikken. Ook drievoudig etappewinnaar Marcel Kittel tekent present.

'Met Nibali hadden wij reeds vroeg een contract afgesloten omdat we er bijna zeker van waren dat hij de Tour de France ging winnen', stelt organisator Johny Van den Borre vrijdag. 'De Italiaan brengt ook zijn team- en landgenoten bij Astana, Alessandro Vanotti en Michele Scarponi, mee. Ook de Nederlander Niki Terpstra zal Aalst vereren met een bezoek, net als de Fransman Kevin Reza.'

'Wij voeren nog verder onderhandelingen met de drager van de witte trui en de bolletjestrui. Na de individuele tijdrit van morgen/zaterdag weten we meer en zal ook dat klassement wellicht in zijn definitieve plooi vallen. Groenetruidrager Peter Sagan moeten we spijtig genoeg laten schieten. Maar wij zullen zeker nog enkele mooie namen strikken, zodat we weer een schitterend en gratis natourcriterium krijgen op en rond de Grote Markt van Aalst', besloot Van den Borre.

Vorig jaar ging de eindzege in de carnavalstad naar Christopher Froome. De deelnemers aan het criterium worden maandag om 18u30 voorgesteld. Een half uur later beginnen zij aan hun 90 kilometer lange tocht.

Dinsdag 29 juli, Roeselare: Rafal Majka vervangt Sagan

Het natourcriterium van Roeselare moet Peter Sagan van de deelnemerslijst schrappen. De Slowaak van Cannondale zal toch niet aanwezig zijn in Roeselare, hij wordt vervangen door de bolletjestrui van deze Tour: Rafal Majka (Tinkoff-Saxo). Het natourcriterium heeft wel een aantal mooie namen op de affiche staan, onder wie Marcel Kittel en John Degenkolb (beiden Giant-Shimano), Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick.Step) en Leopold König (NetApp-Endura). Dat maakte de organisatie zaterdag bekend in een persbericht.

Eerder bereikten de organisatoren al een akkoord met onder anderen Sven Nys, Jens Keukeleire, Iljo Keisse, Sven Vanthournhout, David Boucher, Jan Ghyselinck, James Vanlandschoot, Tim Declercq en Benjamin Verraes. 'We zijn er bijzonder trots op om onze toeschouwers dit deelnemersveld te kunnen aanbieden', klinkt het bij de organisatoren van vzw Roeselare Koerst.

Het Natourcriterium van Roeselare wordt op dinsdag 29 juli gereden. De start is voorzien om 19 uur en de toegang is gratis.

Woensdag 30 juli, Lommel: derde criterium op rij voor Nibali

Nibali  komt voor de derde dag op rij aan de start van een na-Tourcriterium want nadat hij dinsdag in het Nederlandse Stiphout in actie komt, heeft hij ook een contract getekend voor de negende editie van de Profronde van Lommel. Hij brengt bovendien zijn ploegmaats Michele Scarponi en Alessandro Vanotti mee. Daarnaast is de kans reëel dat Matteo Trentin, Tony Gallopin en Jürgen Roelandts aan de start komen, die onderhandelingen 'gaan de goede kant op'.

Belgisch vicekampioen Roy Jans, naast Sander Helven en Dennis Vanendert zijn van de partij en ook Tourrenners Johan Vansummeren, Maarten Wynants en Jan Bakelants komen aan de start. Het deelnemersveld bevat ook nog een delegatie veldrijders met Kevin Pauwels, Sven Nys en Sven Vanthourenhout. Plaatselijke renners Maarten Wynants, Joren Segers en Kevin Hulsmans vervolledigen het deelnemersveld.

Donderdag 31 juli, Herentals: Jurgen Van den Broeck

Het natourcriterium van Herentals heeft enkele ronkende namen aan zijn deelnemerslijst toegevoegd. Onder meer toekomstig Tourwinnaar Vincenzo Nibali en wereldkampioen Rui Costa zullen in Herentals aan de start verschijnen.
 
Het natourcriterium in Herentals is aan zijn tiende editie toe. 'We hadden het publiek dan ook een mooi verjaardagscadeau beloofd', aldus organisatievoorzitter Charles Van de Wouwer. 'We houden woord. Het heeft onze financiën heel wat inspanning gekost, maar het wordt genieten.'
 
Het deelnemersveld in Herentals wordt onder meer samengesteld door Erwin Vervecken en Philippe Mariën. 'We hopen de komende dagen nog één of twee sprekende namen aan de lijst toe te voegen', klinkt het nog.
Het natourcriterium in Herentals wordt op donderdag 31 juli om 19u30 op gang geschoten. De toegang voor het publiek is gratis.

Vrijdag 1 augustus, Sint Niklaas: opnieuw Nibali

Wereldkampioen Rui Costa heeft zijn deelname aan het natourcriterium in Sint-Niklaas bevestigd. Costa zal het opnemen tegen Tourwinnaar Vincenzo Nibali. Ook de Italiaan Matteo Trentin, landgenoot van Nibali en ritwinnaar in de Tour, zal van de partij zijn. Daarnaast staan ook onder meer Sven Nys, Kris Boeckmans en Iljo Keisse aan de start.

Zaterdag 2 augustus: Wolvertem: Nibali, Trentin, Roelandts en Debusschere
 
?De 10e en laatste editie van het natourcriterium in Wolvertem pakt uit met de deelname van de Italiaanse Tourwinnaar Vincenzo Nibali (Astana). De jubileumeditie vindt komende zaterdag plaats. Vanaf 2015 verhuist het criterium naar Mechelen.Voor het eerst zakt de Tourwinnaar af naar Wolvertem. Verder tekenen ook Matteo Trentin, Jürgen Roelandts en Belgisch kampioen Jens Debusschere present.
 
In het verleden mochten Ivan Basso, Axel Merckx, Tom Boonen, Gert Steegmans, Heinrich Haussler, Alessandro Pettachi, Mark Cavendish, Haimar Zubeldia en Marcel Kittel de bloemen in de lucht steken.

Zondag 3 augustus, Ninove: Nibali, Kittel, Trentin, Rui Costa en Van Avermaet
Tourwinnaar Vincenzo Nibali (Astana) kleurt samen met de Duitser Marcel Kittel, goed voor vier ritzeges, en de Italiaan Matteo Trentin (ritwinnaar Epernay-Nancy) de affiche van het natourcriterium van Ninove, dat op zondag 3 augustus gereden wordt.  Daarnaast raakte maandag ook bekend dat de Portugese wereldkampioen Rui Costa (Lampre-Merida) en Greg Van Avermaet (BMC) zullen deelnemen.
Er zullen met Jürgen Roelandts en Sep Vanmarcke nog twee Tour-Belgen present tekenen. Belgisch kampioen Jens Debusschere zal er eveneens starten, net als onder meer Guillaume Van Keirsbulck, Iljo Keisse en David Boucher.
Bedoeling is dat er zo'n dertig tot vijfendertig renners zullen deelnemen aan het criterium, dat om 17u30 van start gaat met een tijdrit over een ronde (1500 meter). Het eigenlijke criterium vat in de Onderwijslaan aan om 18u15 en is gratis voor het publiek.


 
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.