Vlaamse Volksbeweging vindt regeerakkoord niet ‘Vlaams’ genoeg

De Vlaamse Volksbeweging feliciteert N-VA en zijn voorzitter Bart De Wever omdat ze erin lijken te slagen op Vlaams en federaal niveau een centrumrechtse coalitie op de been te brengen. Niettemin zegt ze bitter weinig ‘Vlaams’ terug te vinden in het Vlaamse regeerakkoord. ‘Als Vlaamse Beweging zijn we hierover ten zeerste ontgoocheld’, luidt het woensdagavond in een mededeling.

Voor de VVB is het ‘een huzarenstuk van N-VA’, dat de ‘wil van de Vlaamse kiezer ongeveer voor het eerst in de geschiedenis zou kunnen worden gerespecteerd’. Daar houden de felicitaties evenwel op. ‘De Vlamingen stemden echter niet alleen massaal centrumrechts, maar ook Vlaams. Hiervan vinden we bitter weinig terug in het regeerakkoord’.

De organisatie zegt geen nieuwe staatshervorming te willen - ‘communautaire onderhandelingen met de Franstaligen leverden nog nooit iets op’ - maar vraagt dat actief maatregelen worden genomen om de verfransing een halt toe te roepen, dat werk wordt gemaakt van de vorming van een Vlaamse identiteit. Vanuit de Vlaamse regering en het Vlaams parlement moet volgens de Vlaamse Volksbeweging een sterk Vlaanderen worden uitgebouwd dat in staat zou zijn snel en efficiënt zijn onafhankelijkheid te nemen en te bestendigen.

‘Stappen richting onafhankelijk Vlaanderen?’

De VVB heeft er begrip voor dat N-VA in moeilijke tijden haar verantwoordelijkheid wil opnemen. ‘Maar gaan we enkel België versterken of gaan we, via Vlaanderen, ook en vooral belangrijke stappen zetten richting een onafhankelijk Vlaanderen? Gaan we eindelijk stappen zetten in de realisatie van de Vlaamse resoluties en werk maken van een Vlaamse sociale zekerheid en fiscaliteit?’, vraagt de beweging. ‘In ieder geval verwachten we van deze Vlaamse regering dat ze niet meewerkt aan een zesde staatshervorming die Vlaanderen verarmt en verfranst. Geen Brussels Metropolitan Region en geen federale kieskring’.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S