Vijf dichters turen live naar Tour in bibliotheek

‘De renners rafelen als touw uit elkaar’

‘De renners rafelen als touw uit elkaar’

Vijf dichters brengen live en poëtisch verslag uit bij de Tour. Foto: sl

Sint-Niklaas -

In de stadsbibliotheek van Sint-Niklaas brachten vijf dichters live verslag uit over de laatste Pyreneeënetappe in de Tour de France. ‘Een groep rafelt als versleten touw uit elkaar’, lazen we bij Patrick Cornillie op het computerscherm.

De dichters zitten allemaal broederlijk (en zusterlijk) naast elkaar. Ze brengen op eigenwijze manier verslag uit over de beruchte bergetappe die het peloton onder aanvoering van gele trui Vincenzo Nibali (op 1 augustus live te bewonderen op het criterium in Sint-Niklaas, nvdr) moet afwerken: steile wegen, smalle paden en levensgevaarlijke afdalingen op weg naar de Hautacam waar ooit - in 1996 - Bjarne Riis won.

De renners zuchten en steunen, maar ook dichters Frank Pollet, Fleur De Meyer, Patrick Cornillie, Paul Rigolle en Bert Bevers doen hun deel van het harde labeur, maar dan poëtisch, op een comfortabele stoel en met een schuimende pint bij de hand.

Terwijl de rit zich op tv voltrekt, borrelen er stilletjes aan versregels op die op het grote, gezamenlijke computerscherm in de bib verschijnen. Maar even later verdwijnen er weer een paar. ‘Neen, we hebben gelukkig nog niet gevochten’, vertelt Frank Pollet lachend. ‘Toch gebeurt het wel eens dat we elkaars verzen schrappen. We schrijven immers niet vijf verschillende teksten, maar één gezamenlijke tekst die het wedstrijdverloop schetst.

Best leuk is dat, maar niet altijd eenvoudig.’

Jürgen Van den Broeck heeft het intussen niet gemakkelijk en moet lossen op de Tourmalet. Alejandro Valverde gaat in de aanval, Thibaut Pinot countert, Nibali schittert: met de aankomst boven op Hautacam is er meer dan genoeg amusement te beleven.

Sidekick

De dichters leven mee en ze hebben de luxe dat zo ook nog eens een sidekick hebben in de bibliotheek. ‘Ik heb een speciale opdracht’, vertelt Anne Baaths. ‘Op basis van de commentaren van Michel Wuyts en José De Cauwer maak ik binnen het half uur na de wedstrijd een kort gedicht klaar.

Zoals Europees president Herman Van Rompuy waag ik me soms aan een haiku, maar ik hou me wel aan de natuur als thema. Bij José De Cauwer is me bijvoorbeeld al opgevallen dat hij Kerstmis en Sinterklaas niet uit elkaar kan houden of zich daar toch in vergist tijdens zijn commentaar. Dat is stof voor een gedichtje. Af en toe maak ik drie korte gedichtjes, afhankelijk van het ritverloop. De Tourrenners zorgen altijd wel voor voldoende leven in de brouwerij.’

Tourverslag is te vinden op geelzucht.weebly.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio