Wateroverlast na felle regenbuien

In Lichtervelde stonden verschillende straten blank. Foto: kds

Zedelgem / Houthulst / Pittem / Wingene / Waregem / Roeselare / Lichtervelde / Ardooie / Zonnebeke / Aalter / Eeklo / Knesselare / Maldegem - Regenweer en onweersbuien zorgen voor wateroverlast in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Ook op de autosnelwegen zijn er ongevallen gebeurd door watergladheid.

In West-Vlaanderen is maandagochtend het gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Pittem en Lichtervelde. Hele delen van de twee gemeenten staan onder water en ook enkele wijken worden bedreigd. Op de meeste plaatsen is de toestand maandagavond onder controle, waardoor het rampenplan weer werd afgeblazen. De brandweerkorpsen in de streek van Roeselare en Wingene kregen tientallen oproepen binnen voor ondergelopen straten en kelders. In Roeselare moest de brandweer ook uitrukken voor een omgewaaide boom. Het hevige onweer heeft ook verschillende straten in Knokke-Heist en Damme blank gezet.

In de regio Ieper zijn er problemen in Zonnebeke, Beselare en Passendale. Ook daar is sprake van enkele ondergelopen kelders. De brandweer van Houthulst moest dan weer uitrukken voor een brandje in de Groenestraat. De oorzaak van die brand was een kortsluiting als gevolg van een blikseminslag in de buurt. Door de beperkte bezetting tijdens de vakantieperiodes vragen heel wat kleine korpsen bijstand. Zo zorgt Torhout voor de nodige hulp in Lichtervelde en Zedelgem.

In Ardooie staan straten blank, zijn huizen en kelders ondergelopen en staan de koeien in het water op de weide. De gemeente had nog maar enkele weken geleden een waterbekken aangelegd voor momenten als deze, maar het duurde urenlang vooraleer de sleutel om de sluis te sluiten werd gevonden.

Vervoersmaatschappij De Lijn ondervindt hinder op de buslijnen 21, 22 en 74, omdat de centra van Lichtervelde, Ardooie en Wingene voorlopig verkeersvrij zijn gemaakt door het water. Enkele bussen laten die centra links liggen of de chauffeurs zorgen in nauw overleg met de dispatching voor een alternatieve route.

Bij een zwaar verkeersongeval op de E17 ter hoogte van Waregem zijn twee personen om het leven gekomen.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen zorgt het onweer voor wateroverlast in de streek van het Meetjesland met zware problemen in onder meer Maldegem en Eeklo.

In Aalter zijn de Oostmolenstraat en de spoorwegtunnel die de Stationsstraat en de Drogenbroodstraat verbindt afgesloten, meldt de lokale politie. In Knesselare en Ursel is er geen doorgang in de Urselseweg en de Vrekkemstraat. 'In de Middelweg kan men door, maar voorzichtigheid is geboden. De zijstraten van de Middelweg staan nog steeds blank', aldus de politie.

‘We hebben meer dan honderd oproepen gekregen, vooral voor ondergelopen kelders’, zegt kapitein Marc Verkest van de Aalterse brandweer. De brandweer kreeg bijstand van de korpsen in Nevele, Kaprijke en Eeklo. ‘Maldegem kon geen bijstand leveren, omdat ze zelf te veel oproepen moesten afwerken, ook in Knesselare’, zegt Verkest. ‘Het gaat voor 90 procent om ondergelopen kelders. De bliksem was ook ingeslagen in twee woningen, waardoor we dringende herstellingen aan de daken moesten doen. Momenteel lijkt het ergste achter de rug. Aan het station worden de voetgangerstunnels leeggepompt’, zegt Verkest.

Op de E40 in Aalter is een ongeval gebeurd met een vrachtwagen in de richting van Gent. Daar is de weg iets na 9 uur vrijgemaakt, maar het was toen wel nog ruim een uur aanschuiven. In Knesselare is er ook wateroverlast op de N44 tussen Aalter en Maldegem. Het verkeer wordt alternerend doorgelaten ter hoogte van de Waterstraat.

Corrigeer

MEER NIEUWS