Dit maakt Tomorrowland het beste festival ter wereld

Dit maakt Tomorrowland het beste festival ter wereld

Foto: DBA

Boom - Je leest en hoort het overal: Tomorrowland is het beste festival ter wereld. Tijdens de tiende editie van het festival gingen wij twee weekends lang op zoek naar dé reden waarom iedereen er zo graag bij wil zijn. We vonden er uiteindelijk 15.

360.000 festivalgangers uit 195 landen die samen 2 miljoen pintjes, 90.000 hamburgers, 40.000 gin-tonic’s en 24.000 pizza’s tot zich nemen terwijl ze uit de bol gaan op de beats van enkele van de beste dj’s ter wereld. Welkom op Tomorrowland. Het razend populaire dancefestival in Boom wordt wereldwijd aanzien als het beste ter wereld en dat is zeker niet onterecht.

Exclusiviteit

Ondanks dat elk weekend 180.000 mensen afzakken naar Tomorrowland, blijft het festival toch een redelijk exclusief gebeuren. De jacht op tickets is immers razend moeilijk. Zodra de organisatoren aankondigen dat de pre-registratie begint, begint het avontuur. Registreren en op het juiste moment voor je pc of laptop zitten is dan de boodschap. De ticketverkoop wordt in twee keer (internationale en Belgische verkoop) gehouden en duurt gemiddeld telkens een klein half uurtje.

Magie

Vraag aan honderd bezoekers wat het festival zo bijzonder maakt en 90 zullen het moeilijk vinden om dat uit te leggen. Niet onbegrijpelijk, want er is zoveel. Neem het van ons aan: de magie die op het festivalterrein hangt, begrijp en vat je pas echt zodra je er geweest bent.

Liefde

Een belangrijk deel van de magie wordt gecreëerd door de liefde die je voelt. Liefde voor muziek, liefde voor je vrienden, maar ook liefde voor alle andere festivalgangers. Het is dan ook niet toevallig een gigantisch populaire plaats voor huwelijksaanzoeken. Zo zagen we het voorbije weekend onder meer de 31-jarige Coque uit Spanje met zijn vriendin Sonia over de speciale brug van Arne Quinze wandelen. Ze keken naar de boodschappen van Tomorrowland-gangers die in de brug verwerkt zitten en staken plots de handen in de lucht. Ze hadden het plankje van Coque gevonden. Te quieres casar conmigo (wil je met me trouwen) stond daarop en Sonia zei meteen si.

Verbroedering

Elk land ter wereld is vertegenwoordigd op Tomorrowland. Concreet betekent dat mensen uit 195 verschillende landen - al dan niet met hun vlag fier als cape achter zich - over de festivalweide jumpen en huppelen. Het is hartverwarmend om te zien hoe de landsgrenzen vervagen en festivalgangers uit alle landen verbroederen en samen feesten.

Lekker eten

Tussen al dat verbroederen en feesten door moet de innige mens natuurlijk versterkt worden. De vraag op Tomorrowland is niet of je kan eten, maar wel wat. De keuze is immens: van luxe-hamburgers uit De Burgerij over lekkere ijsjes tot ovenverse pizza’s. Toch is ons favoriete kraam dat van Swa (62) en zijn 58-jarige vrouw Marieke. De gepensioneerde frituuruitbaters serveren in hun kraam de beste frieten van de hele festivalweide. ‘Dagelijks gingen zo’n 1.200 kilogram frieten over onze toonbank. Niet slecht hé?’

Luxe

Het kan natuurlijk nog luxueuzer dan aan de ‘gewone’ eetkraampjes. Zo serveren sterrenchefs als Roger Van Damme, Wout Bru en Sergio Herman hun lekkerste maaltijden. Uit hun ‘restaurants’ op de festivalweide heb je een fantastisch zicht op de Main Stage, net als uit de exclusieve cavabars.

Camping

De luxe is ook voelbaar op de camping. Het kamperen kan heel gewoontjes - toekomen met een tent, matras en slaapzak - maar het is toch meer dan dat. Iedereen op DreamVille kan naar de bakker, slager en supermarkt op het terrein voor een droomontbijt of -middagmaal. Wie geen tent of slaapzak wil meezeulen, kan een ‘easy tent’ boeken. Dan staat je Tomorrowland-tentje met alles erop en eraan klaar voor jou bij je aankomst op het festival. Nog uitgebreider zijn de ‘Dream Lodges’, met zwembad en luxebedden.

Dj’s

Luxe is er op Tomorrowland ook op muzikaal vlak. De beste dj’s ter wereld - denk aan Skrillex, Avicii, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike en Hardwell - staan de knoppen, samen met jong en lokaal talent. Eén ding hebben ze allemaal met elkaar gemeen: ze weten hoe ze een mensenmassa in beweging kregen.

Verrassingen

Een van dé verrassingen op Tomorrowland kwam ook van een van die dj’s. FeestDjRuud mocht zijn ding doen in de kleine Desperados Stage en bracht daar een feest op gang om u tegen te zeggen. Tot buiten stonden de mensen aan te schuiven om de Nederlander aan het werk te zien.

 

Vuurwerk

Muzikaal vuurwerk genoeg, maar ook op écht vuurwerk wordt niet bespaard op Tomorrowland. Heel wat van de dj’s laten tijdens hun sets wat pijlen de lucht inschieten, telkens met luide ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ uit het publiek als gevolg.

Podia

Wat zeker bijdraagt aan de unieke sfeer op het festivalterrein, zijn de 15 podia die verspreid op provinciaal domein De Schorre opgesteld zijn. Allemaal zo groot en origineel mogelijk, om de festivalgangers ook visueel een bijzondere ervaring te geven tijdens de optredens. Vooral het hoofdpodium en het op een na grootste podium - in de vorm van een gigantische openluchtoperazaal - zijn visueel van het knapste dat wij al gezien hebben op een festival. En dan hebben we ze nog niet eens imposant genoemd.

Details

Naast de knappe podia en de huisstijl die aan alle eetkraampjes, outfits van medewerkers en infostanden terug te vinden is, houden ze er in Tomorrowland ook van om in wat fijne details op het hele festivalterrein te voorzien. Zo kwamen wij onder andere de piepkleine figuurtjes van kunstenaar AFt tegen, 25 in totaal, met telkens een bijzondere boodschap verspreid over het festivalterrein.

De verkleedpartijen

Wie binnenstapt op Tomorrowland treedt binnen in een sprookjeswereld. Daar draagt de organisatie bij toe door de podia en de huisstijl, maar de festivalgangers doen zelf ook uitgebreid hun duit in het zakje. Het aantal festivalgangers dat zich verkleedt, schminkt of een of ander attribuut met zich meezeult, is niet bij te houden.

Bandjes

Een van de meest magische momenten op het festival kwam er toen ’s avonds plots 60.000 festivalbandjes uit het niets gingen oplichten. Vooral op de Main Stage zorgde dat voor fantastische beelden die geen enkele bezoeker onberoerd lieten.

Beroemdheden

Iedereen wilt op Tomorrowland zijn. Echt iedereen, want waar anders zie je BV’s over het festivalterrein wandelen, ministers en prinsen op stap gaan én Rode Duivels crowdsurfen?

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S