Antwerpen wil ‘nutteloze’ verkeerslichten weghalen

Antwerpen wil ‘nutteloze’ verkeerslichten weghalen

Foto: *

Antwerpen - Het Antwerpse stadsbestuur wil komaf maken met nutteloze verkeerslichten in de binnenstad. Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) werkt aan een lijst van 25 kruispunten, waar de verkeerslichten weggehaald of uitgeschakeld kunnen worden.

'Aan minder drukke kruispunten in de binnenstad hebben verkeerslichten een averechts effect', zegt Kennis. 'Ze hinderen de vlotte doorstroming en ze zetten weggebruikers aan rode lichten te negeren, waardoor de verkeersveiligheid in het gedrang komt.' 

De kruispunten waar het stadsbestuur delichten wil uitschakelen of verwijderen, liggen bijna allemaal in de binnenstad, het gebied binnen de Leien waar overal een snelheidsbeperking van maximum 30 per uur geldt.

Proefprojecten

Het kabinet van Kennis gaf de opdracht een inventaris op te maken van kruispunten waar de lichten uitgeschakeld, of op termijn zelfs volledig verwijderd kunnen worden. Die inventaris is nu bijna afgewerkt. 'Op basis van dat voorbereidend studiewerk komen een 25-tal kruispunten in aanmerking', zegt Kennis. 'Aan die kruispunten gaan we geleidelijk aan beginnen met de afbouw. Als uit proefprojecten blijkt dat het uitschakelen van de lichten het gewenste effect oplevert, kunnen we eventueel over gaan op het definitief uitschakelen of verwijderen van de stoplichten.'

Touring, de belangenorganisatie van automobilisten in Antwerpen, is onvoorwaardelijke voorstander van de plannen. 'Niets is zo gevaarlijk als ongeduldige weggebruikers', zegt Danny Smagghe.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio