Honderden jongeren betrokken bij liquidaties in Antwerpse drugsoorlog

Honderden jongeren betrokken bij liquidaties in Antwerpse drugsoorlog

De dodelijke schietpartij aan het Crowne Plaza-hotel in Antwerpen in oktober 2012 waarbij leden van de Antwerps-Marokkaanse Turtelbende werden gewroken Foto: BFM

Antwerpen -

‘Honderden’ Marokkaans-Nederlandse jongeren zijn betrokken bij een interne drugsoorlog die sinds 2012 leidde tot minstens zes dodelijke afrekeningen in Nederland en Antwerpen. Tot nu toe werd aangenomen dat het om een veel kleinere groep criminelen ging, zo schrijft de Nederlandse Volkskrant op basis van een grootschalig politieonderzoek.

In het najaar van 2012 werd in Antwerpen een oorlog ontketend in de drugswereld, die nog steeds in alle hevigheid woedt. Alles begon toen de Belgische douane een partij van 200 kilo cocaïne onderschepte. Niet beseffend dat de douane de drugs had getraceerd wreekte de drugsbende zich op de Antwerps-Marokkaanse familie die de drugs had moeten ophalen. De bendeleiders dachten dat de familie de partij drugs voor zichzelf had gehouden en folterde de jongste zoon van de familie.

Zo ontstond er een ongeziene oorlog in de onderwereld die resulteerde in een reeks afrekeningen in Nederland, waaronder enkele dodelijke schietpartijen in Amsterdam. De schietpartij in de zomer van 2013 op de Turnhoutsebaan in Borgerhout wordt ook gelinkt met deze bende.

Verdrag met Marokko

Uit politieonderzoek blijkt nu dat de bende drugscriminelen veel groter is dan aanvankelijk gedacht. Het zou zelfs gaan om honderden Marokkaans-Nederlandse jongeren die er brood in zien om in Nederland te roven en drugs te smokkelen en het geld naar Marokko te versluizen. Met het misdaadgeld zouden in bepaalde steden als Tanger heel wat bouwprojecten zijn gefinancierd. In Marokko wanen de criminele jongeren zich onschendbaar omdat het land geen onderdanen uitlevert.

Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft intussen een verdrag gesloten met de Marokkaanse justitie. Op die manier kunnen verdachten in Marokko worden vervolgd en berecht. Nederland bedong wel de voorwaarde dat de veroordeelden niet de doodstraf zouden krijgen.

Corrigeer

NIEUWS