Tientallen liters stookolie gedumpt in de Bellebeek

Tientallen liters stookolie gedumpt in de Bellebeek

De Civiele Bescherming legde een dam om de olie tegen te houden. Foto: rds

Affligem / Ternat / Liedekerke -

In de Bellebeek werd woensdagnamiddag een zware stookolievervuiling vastgesteld. De vermoedelijke dader werd gevonden, maar die ontkent de feiten.

De Bellebeek is een belangrijke zijtak van de Dender. De beek loopt via Sint-Katherina-Lombeek (Ternat), de Affligemse deelgemeenten Essene, Teralfene en Liedekerke naar de Dender.

De politie kreeg woensdagnamiddag uit de Driesstraat in Teralfene een eerste telefoontje dat de beek een heel indringende stookoliegeur verspreidde en dat er stookolie op het water dreef. De Liedekerkse milieuambtenaar Johan Asselberghs trok meteen op onderzoek en volgde het spoor van de vervuiling. Dat spoor leidde al snel naar het grondgebied van Ternat.

‘De vervuiling stopte in de Spoorwegbaan in Sint-Katherina-Lombeek. Daar bleek toevallig net iemand in een garage een zeer oude stookolietank van drieduizend liter te hebben afgebroken’, zegt Jurgen Thiebaut, milieuambtenaar van Ternat, maar momenteel in verlof. ‘De man in kwestie ontkent elke betrokkenheid met de verontreiniging, maar de bewijslast spreekt wel tegen hem. Hij woont bovendien net naast de beek. Hoeveel liter stookolie werd gedumpt, is niet duidelijk. Het kan honderd liter zijn, maar het kan ook tweeduizend liter zijn. Er werd in elk geval een proces-verbaal opgesteld.’

Gisterenochtend bleek de overlast het ergst. Op vraag van de brandweer van Asse legde de Civiele Bescherming van Liedekerke ter hoogte van de brug in de Driesstraat in Teralfene een olieabsorberende dam, om te vermijden dat de stookolie zou afdrijven naar de Dender.

De Affligemse burgemeester Walter De Donder (LB) en schepen van Milieu Bert De Roeck (N-VA), die de toestand opvolgden, brachten ook de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op de hoogte.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio