Ophef rond provocerend ‘quenelle’-gebaar

Advocaten schutter Joods Museum poseren met antisemitische groet

Advocaten schutter Joods Museum poseren met antisemitische groet

De twee advocaten flankeren de omstreden Franse komiek Dieudonné en doen een ‘quenelle’. Foto: rr

Er is een foto opgedoken van de twee advocaten van de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, Mehdi Nemmouche. Op die foto zijn de twee te zien samen met de Franse komiek Dieudonné. Ze doen alle drie samen de 'quenelle', een omstreden antisemitisch gebaar.
Sébastien Courtoy en Henri Laquay zijn de twee Brusselse advocaten van Mehdi Nemmouche, die in mei vermoedelijk vier mensen doodde bij een aanslag op het Joods museum. Ze vertegenwoordigen Nemmouche sinds zijn aankomst in België. 

Een foto van de advocaten samen met de Franse komiek Dieudonné zorgt nu voor opschudding. Dieudonné is in Frankrijk veroordeeld voor antisemitisme en vond het omstreden antisemitisch gebaar 'de quenelle' uit. De foto roept vragen op omdat de dader van de aanslag in Brussel duidelijk het Joods museum wilde treffen. 

Courtoy en Laquay traden in het verleden ook op in andere terrorismeprocessen. Ze verdedigden Syriëstrijders en Dieudonné zelf, net als het kamerlid Laurent Louis, die acht maanden cel kreeg omdat hij premier Elio Di Rupo een pedofiel noemde in de Kamer.

De advocaten kregen van de strafhouder van de Brusselse balie in 2012, toen de foto opdook, een waarschuwing.

Corrigeer

NIEUWS