IS-extremisten rukken op in Syrië

IS-extremisten rukken op in Syrië

Aleppo, Syrië Foto: REUTERS

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft in het noordoosten van Syrië bijkomende gebieden onder haar controle gebracht. De extremisten zijn tot op 20 kilometer van de stad Hasaka opgerukt, zei de uit de regio afkomstige schrijver Suleiman Yussif vrijdag aan het Duitse persbureau DPA.

In de Noord-Iraakse stad Mosoel, dat door de terreurgroep Islamitische Staat (IS), het vroegere ISIS, wordt bezet, groeit het verzet tegen de extremisten. Een nieuwe groep met de naam ’Brigade van de Revolutionairen van Mosoel’ doodde en verwondde bij gevechten tientallen strijders van de terreurgroep.

Over slachtoffers aan de kant van de verzetsgroep werd niets gezegd. De strijders van de weerstandsbrigades zouden in de Koerdische autonome gebieden in Noord-Irak en in Irak opgeleid zijn.

In Syrië beheerst de IS volgens mensenrechtenactivisten al een derde van het grondgebied. Ook in het aangrenzende Irak bezet de terreurgroep grote delen in het noorden en het westen van het land. Ze had enkele weken geleden in beide landen een islamitisch kalifaat uitgeroepen. In de gebieden onder haar heerschappij heeft ze een wetgeving volgens een erg radicale interpretatie van het islamitisch recht, de sharia, ingevoerd. Zo moeten vrouwen gesluierd zijn, en is onder meer de verkoop van sigaretten en roken in het openbaar verboden.

Hasaka wordt nu door lokale krachten gecontroleerd, onder hen vooral aan de Turkse PKK gelinkte Syrische Koerden, zei Yussif. Verwacht wordt dat het nu komt tot gevechten tussen de lokale etnische eenheden en de terreurgroep.

De provincie Hasaka ligt aan de grens met Turkije en Irak. Ze grenst in het zuiden aan de Syrische provincies Al-Raqqa en Deir ez-Zor, die bijna volledig door IS-extremisten gecontroleerd worden. De multi-etnische stad Hasaka riskeert nu hetzelfde lot te ondergaan als Mosoel in Irak, waarschuwde de organisatie voor bedreigde volkeren.

Bij aanslagen en gevechten in Irak zijn vorige maand meer dan 1.700 mensen om het leven gekomen, bijna 2000 anderen werden gewond. Bijna 1200 van de dodelijke slachtoffers waren burgers, onder hen veel vrouwen en kinderen. Dat deelde de VN-missie in Irak (Unami) vrijdag mee. Vooral de hoofdstad Bagdad werd door het geweld getroffen. Daar werden vrijdag bij een nieuwe reeks aanslagen zeker 17 mensen gedood, aldus al-Sumeria. Die aanslagen zijn vermoedelijk het werk van IS-terroristen.

Corrigeer

MEER NIEUWS