De herdenking van WO1

LIVE. Duizendtal koningsliefhebbers begroet prins William en Kate

Bekijk meer video's van vtmnieuws op

Honderd jaar geleden viel het Duitse leger ons land binnen en verklaarde Groot-Brittannië de oorlog aan Duitsland. In Luik werd een officiële herdenkingsplechtigheid gehouden. Verschillende staatshoofden en ook de Britse prins William en zijn echtgenote Kate woonden de herdenking bij. De ceremonie was sober en stond in het teken van de verzoening.

Koning Filip en koningin Mathilde zijn maandagvoormiddag in Luik aangekomen voor een lange dag van herdenkingen van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het koningskoppel werd rond 8.45 uur opgewacht in het militair kwartier van Saint-Laurent door provinciegouverneur Michel Foret, burgemeester van Luik Willy Demeyer, de voorzitter van het provinciaal college André Gilles, en door vicepremiers Didier Reynders en Pieter De Crem. De koning en koningin verwelkomden op hun beurt de staatshoofden en de leden van de koningshuizen die deelnemen aan de herdenkingen in Luik.

Centraal in de herdenking staat een ceremonie aan het herdenkingsmonument voor de geallieerden in Cointe, een teken van erkentelijkheid van de geallieerden aan het stadje dat weerstand bood aan de Duitse indringer in augustus 1914. Om de ceremonie in te leiden, ging een muzikaal interludium van start, verzorgd door de luchtmacht, onder leiding van kapitein-kapelmeester Matty Cilissen. Te horen was onder meer de 'Mars van het eerste linieregiment', 'The great of little army' en een klassieker van toen, 'La madelon'. 

Na een reeks symbolische toespraken, die afgesloten werden met twee kanonschoten, had koning Filip een bloemstuk met witte rozen voor een herdenkingsplaat neergelegd. De tienjarige Pauline, die symbool stond voor de overlevering van generatie op generatie, liet vervolgens een witte ballon de lucht in, die symbool stond voor de vrede. Aan de hand van de koning liep ze de esplanade over. Duizenden ballonnen, in de kleuren van de uitgenodigde landen, vlogen boven hen uit. De ceremonie werd besloten met twaalf kanonschoten, alvorens "Ode aan de vreugde" weerklonk, gevolgd door de "Brabançonne".

De ceremonie was sober en stond in het teken van de verzoening. Na afloop reden de koning en koningin, gevolgd door de Franse en Duitse president, de Spaanse koning Felipe VI, en de Britse prins William en prinses Kate, naar het Provinciaal Paleis in Luik voor een lunch. Een duizendtal mensen had er om een glimp op te vangen van de staatshoofden en regeringsleiders. Vooral de Britse prins William en zijn echtgenote Kate werden enthousiast onthaald.

Wat stond/staat er vandaag op de planning?

  • Om 10u30 start de Luikse ceremonie  aan het monument voor de geallieerden in de wijk Cointe. Onder de vierhonderd genodigden zijn liefst 21 staatshoofden en vertegenwoordigers van 83 landen. 
  • Vanmiddag start de projectie van de Namenlijst in het Flanders Fields Museum. 
  • In de namiddag vergezellen koning Filip en koningin ­Mathilde de Duitse president Gauck in de namiddag naar Leuven. Ook in Aarschot en Dendermonde zijn herdenkingsevenementen georganiseerd.
  • ’s Avonds zijn de belangrijkste gasten uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en België uitgenodigd voor een andere plechtigheid in Bergen, georganiseerd door de Britse regering. Rond 18u30 verschijnen prins William en Kate Middleton samen met prins Harry op het balkon van het stadhuis.
  • Vanavond wordt een Ieper een speciale Last Post geblazen.

 

Koning Filip ontving de belangrijkste genodigden

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees