‘Israël schendt bestand vrijwel meteen’

‘Israël schendt bestand vrijwel meteen’

Een Israëlische tank in de Gazastrook (archiefbeeld). Foto: AFP

Israël heeft in Gaza vrijwel meteen het eenzijdig humanitair bestand geschonden dat het land zelf heeft afgekondigd. Dat zeggen zowel de Arabische nieuwszender Al-Jazeera als de Palestijnse hulpdiensten. Een meisje van acht jaar zou om het leven gekomen zijn.

Al-Jazeera kwam als eerste met het nieuws van een schending van het bestand. Woordvoerder Ashraf al-Qidra van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid stelde aan de zender dat vijftien mensen, overwegend vrouwen en kinderen, gewond geraakt waren bij een aanval op een huis in het kamp Shati in Gaza-stad.

Een woordvoerster van het Israëlische leger zei tegenover de krant Jerusalem Post het bericht na te trekken, maar intussen maken ook Palestijnse hulpdiensten melding van een schending van het bestand. De Israëlische luchtmacht zou al enkele minuten na het ingaan van het bestand een woning in vluchtelingenkamp Shati in het westen van Gaza-stad bestookt hebben. Er kwam daarbij een meisje van acht jaar om en er was ook een reeks gewonden.

Centraal in de Gazastrook, in Noeseirat, is ook een Israëlische luchtaanval gerapporteerd. Ook aan de Palestijnse raketaanvallen op Israël kwam geen einde.

VN-bestuur van Gaza

'Iedereen vraagt wat er zal gebeuren wanneer het offfensief afloopt', zegt Lieberman intussen in de gezaghebbende Haaretz. 'Stel dat Israël Hamas overwint, dan zijn er enkele opties. Een internationale controle over Gaza, door de VN, moet zeker een overweging zijn.'

Lieberman verwees in dat verband naar het Brits mandaat over Palestina en het vroegere VN-bestuur van Oost-Timor en Kosovo. 'We zagen dat het toen wel goed werkte', verduidelijkte de minister. Hij voegde eraan toe dat voor zo’n regeling enkel de toestemming van Israël en de (gematigde) Palestijnse president Mahmoed Abbas nodig is.

Corrigeer

MEER NIEUWS