‘Onze voorouders droomden ervan, wij hebben het’

Koning Filip speecht voor wereldleiders

Koning Filip speecht voor wereldleiders

Foto: BELGA

'Een vreedzaam Europa, een eengemaakt Europa, een democratisch Europa. Onze grootouders hebben ervan gedroomd, voor ons is het werkelijkheid. Laten we het koesteren en het blijven verbeteren.' Die boodschap drukte koning Filip iedereen op het hart bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Cointe. Onder de toehoorders waren de Franse president Hollande, de Duitse president Joachim Gauck en het Britse prinsenpaar Kate en William.

'De afwezigheid van oorlog betekent nog geen vrede. Vrede is veel meer dan dat. Om duurzaam te zijn, moet ze stoelen op een gemeenschappelijk project dat al haar voorvechters op een nieuwe manier met elkaar verbindt', aldus de koning. Hij onderstreepte het belang van solidariteit en dialoog tussen volkeren en naties, maar ook dat van vertrouwen tussen de politieke leiders.

Het is pas met de Europese Unie dat die visie concrete invulling krijgt, met decennialange vrede als gevolg. 'Laten we samen wereldwijd de boodschap verder uitdragen dat duurzame vrede enkel mogelijk is via echte verzoening en een gemeenschappelijk project', zo riep koning Filip op.

Voor de koning biedt de herdenking van de Wereldoorlog immers stof tot nadenken over de verantwoordelijkheid van politieke leiders en hun beslissingen, die volkeren dichter bij elkaar kunnen brengen en de vrede kunnen helpen bewaren. Dat kan enkel met een ingesteldheid 'die het geleden leed overstijgt, de schuldvraag achter zich laat en resoluut op de toekomst is gericht', zo leert ons de Europese geschiedenis, besloot koning Filip.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees