Aanklager: ‘Pistorius zei nooit: 'Ik wou niet schieten''

Aanklager: ‘Pistorius zei nooit: 'Ik wou niet schieten''

Foto: AP

Gerrie Nel, de openbare aanklager in het moordproces tegen Oscar Pistorius, heeft de rechter gevraagd diens verdediging te weigeren. 'Pistorius' versie van de feiten is verstoken van elke waarheid.'

Vandaag is het proces-Pistorius, bezig sinds 3 maart, met de start van de slotpleidooien in de laatste fase aanbeland. Oscar Pistorius (27) wordt ervan beschuldigd met voorbedachten rade op Valentijnsdag 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp (29) in zijn woning te hebben doodgeschoten. Hij riskeert 25 jaar celstraf.

'De rechtbank zal zijn (Pistorius, red.) bewijsvoering moeten weigeren. Ze zou geen moeilijkheden moeten kennen om zijn versie van de feiten te weigeren, omdat ze verstoken is van elke waarheid', Verklaarde openbaar aanklager Nell, die zo hoopt dat de rechter in haar oordeel alleen rekening houdt met de versie van de staat en met diens bewijsvoering.

Nell concentreerde zich vooral op de verklaring van Pistorius na de feiten, als zou hij Steenkamp hebben geschoten met de idee dat het om een inbreker ging. Tijdens het kruisverhoor verklaarde hij echter dat zijn geweer per ongeluk afging. 'De verdachte zei tegen niemand op de plaats van de misdaad: 'Het was een ongeval. Ik schoot per ongeluk.' Hij zei nooit: 'Ik wou niet schieten.'

De slotpleidooien zullen ongeveer twee dagen in beslag nemen. Daarna is het aan rechter Thokozile Masipa om haar oordeel te vellen. In Zuid-Afrika wordt geen jury gebruikt bij processen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees