6.873 wandelaars halen eindmeet van doorregende Dodentocht

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© TDK

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

De eerste deelnemers komen al om 7u aan op het eindpunt

De eerste deelnemers komen al om 7u aan op het eindpunt© TDK

1 / 12
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: De eerste deelnemers komen al om 7u aan op het eindpunt

In Bornem is zaterdagavond de 45ste editie van de 100 kilometer lange Dodentocht afgesloten. Van de 11.861 deelnemers, een record, haalden uiteindelijk 6.873 stappers en lopers tijdig de finish. 4.988 deelnemers, of meer dan vier op de tien, moesten onderweg de strijd staken. Daar had het regenweer van vrijdagavond en -nacht allicht heel veel mee te maken.

TDK / GDB

Toen Andy Tjoen (42) uit Brakel even na tien uur de Boomstraat inwandelde, was dat het einde van de Dodentocht 2014. 'Vorig jaar brak ik nog twee ruggenwervels bij het motorcrossen en nu sta ik hier', zei de man. 'Zaterdagochtend dacht ik te op te geven, maar uiteindelijk kwam ik toch weer op gang.'

De Dodentocht is dan wel absoluut geen wedstrijd; wie vrijdagavond aan de calvarietocht begon moest die wel binnen de 24 uur tot een goed einde zien te brengen. Verschillende stortbuien zorgden er echter voor dat de eerste uren alles behalve een pretje werden. De regen bracht niet enkel fysieke ongemakken mee, maar het parcours lag er op sommige plaatsen ook al snel erg modderig bij. De naweeën lieten zich blijkbaar nog de hele nacht en daaropvolgende dag voelen, want het aantal opgaves nam gestaag toe zonder meteen al te pieken.

Andere opvallende vaststelling: de wandelaars kwamen later toe dan andere jaren. 'Het is duidelijk dat de Dodentocht door het regenweer zwaarder is dan andere jaren. Ook voor de mensen die hem uitwandelen en uitlopen', zegt ook Thomas D'hondt van de Dodentocht.

Veel buitenlanders

De snelste deelnemers, die de route doorheen Klein-Brabant en stukjes van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen al lopend aflegden, hadden het eveneens hard te verduren onderweg, maar stonden wel traditiegetrouw al om iets voor 7 uur te wachten aan de eindmeet. Pas dan gaat daar de laatste controlepost open, aangezien de organisatie niet wil dat de lopers zich zouden forceren voor een toptijd.

Het ondanks de regenval recordaantal deelnemers duidt volgens de organisatie ook op het feit dat de Dodentocht ook buiten de landsgrenzen steeds bekender wordt. Ruim 1.200 van de ingeschrevenen waren buitenlanders. '1.201 om precies te zijn. En dan gaat het vooral om Duitsers, Nederlanders, Engelsen en Denen', licht Francis Meeus toe. 'Maar er zijn er die van veel verder komen. Eigenlijk komen de deelnemers uit de hele wereld. We hebben zelfs mensen uit Zuid-Afrika, Australië, Kenia, de Verenigde Staten en Canada.'

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs