Uitspraak in proces Pistorius op 11 september

Uitspraak in proces Pistorius op 11 september

Foto: AP

De verdediging wil in haar slotpleidooi op het proces tegen Oscar Pistorius de rechtbank er nog eenmaal van overtuigen dat de Zuid-Afrikaanse paralympiër zijn vriendin Reeva Steenkamp per vergissing heeft gedood. Omdat hij in februari 2013 op het toilet een inbreker vermoedde, had hij in paniek door de deur geschoten, zei advocaat Barry Roux. Hij was donderdag al met zijn uitvoering begonnen, maar de eigenlijke slotrede vindt vrijdag plaats.

Analisten verklaarden dat het pleidooi langer kan duren dan de ruim vijf uur durende slotrede, die openbaar aanklager Gerrie Nel donderdag had gehouden. Rechter Thokozile Masipa had beide partijen al gesommeerd hun pleidooien tegen vrijdagavond af te ronden. “Of jullie moeten zin hebben om zaterdag en zondag na de mis nog verder te werken”, verklaarde ze lachend.

Nel betichtte de 27-jarige hardloper in zijn pleidooi van leugens en vorderde hem op alle aanklachten schuldig te bevinden. Hij heeft Steenkamp na een ruzie opzettelijk gedood, zei de aanklager. Indien de rechter daarmee instemt, riskeert Pistorius minstens 25 jaar gevangenis.

Masipa zal haar verdict op 11 september vellen. Ze moet zich vooral op verdenkingen verlaten, want 39 procesdagen en 36 getuigenissen konden immers niet aan het licht brengen wat in de nacht van de feiten in de villa van Pistorius werkelijk is gebeurd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees