Houtemnaar brengt veldslag op postkaarten

Houtemnaar brengt veldslag  op postkaarten

Jef Vandevorst. Foto: if

Houtemnaar Jef Vandevorst brengt de veldslag tussen het Belgische en Duitse leger in zijn dorp op 18 augustus 1914 op vier postkaarten in herinnering. Op 17 augustus vindt een herdenking plaats op de militaire begraafplaats om elf uur met nadien een ontvangst van de genodigden in het ontmoetingscentrum. ‘Postkaarten waren er honderd jaar geleden ook al’, zegt de auteur. ‘De honderdste verjaardag van de Slag bij Houtem vond ik de ideale gelegenheid om dat in herinnering te brengen.’

De kaarten zijn versierd met beelden van klaprozen, vlaggen en soldaten, uitgedost in gevechtskledij van tijdens Wereldoorlog I. Elke kaart zit in een envelop en kost vijftig eurocent.

Vandevorst is gewezen beroepsmilitair. Hij deed dienst op de luchtmachtbasis in Bevekom. Elk jaar zet hij zich in voor de herdenking van de Slag bij Houtem. Met zijn legerjeep vervoert hij Houtemse kinderen voor huldigingen aan de begraafplaats aan de Wijngaardstraat, in de Necropolis in Grimde en aan de monumenten aan de Kalkmarkt en Oplintersepoort in Tienen. De kinderen leggen bloemen neer aan soldatengraven.

Jef Vandevorst: tel. 016-82.47.85 of 0497-79.01.42.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio