Onze reporter gaat op zoek naar de verhalen achter vergeten bunkers. Vandaag: de Duitse bunker in de Magermerriestraat

Vanuit de keuken uitkijken op honderd jaar oude bunker

De bunker palmt een groot deel van de tuin van Kristof en Sabrina in, maar erg vinden ze dat niet. Foto: sbr

Roeselare -

Roeselare telt nog een achttal bunkers. Een daarvan staat in de tuin van Kristof en Sabrina, net voor hun keukenraam. ‘We gebruiken hem als opslagplaats voor water. Zo is de bunker toch nog nuttig.’

Landbouwers Kristof Degryse en Sabrina Naessens hebben een bunker in hun tuin. Het koppel woont ter hoogte van de Magermerriestraat 11 in de woning van de ouders van Kristof. ‘In feite staat de bunker ongelegen in onze tuin, maar we proberen hem toch nog functioneel te maken’, zeggen ze.

De Duitse bunker op het gehucht Magermerrie staat net voor het keukenraam van de landbouwers en palmt een serieus deel van hun tuin in. Kristof en Sabrina lieten de bunker begroeien zodat de logge muren niet echt opvallen. ‘We gebruiken het gebouw als opslagplaats voor water. Het water kunnen we gebruiken voor de landbouw. Zo is de constructie toch nog voor iets nuttig.’

Het gehucht Magermerrie werd op 30 september 1918 ingenomen tijdens het geallieerde bevrijdingsoffensief, dat op 28 september van start was gegaan. De Duitse bunker in de tuin van Kristof en Sabrina maakte niet echt deel uit van een stelling.

Medische hulppost

Op vijfhonderd meter van de bunker in de Magermerriestraat staat de bunker in de Ieperseaardweg. In vergelijking met die op de Magermerrie behoorde de Duitse militaire post op gehucht De Ruiter wel tot de Duitse Flandern II Stellung. Ze werd gebruikt als medische hulppost. Tijdens het eindoffensief lag het verdedigingswerk midden in de frontzone, maar de gevechten zorgden voor weinig schade aan de bunker. Mede daardoor verkeert hij nog in uitstekende staat.

Na de Eerste Wereldoorlog lagen zo'n 2.500 Duitse militairen begraven op de begraafplaats nabij de vrijstaande bunker. Doordat de Duitse constructie nog redelijk ver van de Ieperseaardeweg ligt, is ze moeilijker te bereiken. Roeselare heeft echter plannen om de bunker open te stellen voor het publiek. Het gebied rond de Roeselaarse wijk De Ruiter werd slechts moeizaam veroverd. Nadat onder andere het gehucht Magermerrie werd ingenomen, konden de geallieerde eenheden enkele dagen geen vooruitgang boeken. De Duitse vijand had zich namelijk gereorganiseerd en bezette met talrijke mitrailleurs hun opgetrokken verdedigingslinie. Op 4 oktober 1918 trokken de geallieerde troepen uiteindelijk toch definitief door De Ruiter.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio