Chocolatier lanceert primeur op Heuvellandse Wijnfeesten

© pli

Chocolatier Olivier Verledens uit Loker zorgt op de Heuvellandse Wijnfeesten van vrijdag 15 augustus in Kemmel voor een primeur: hij presenteert er zijn nieuwe Heuvellandse bergstenen.

pli

IJzerzandstenen, in de volksmond bergstenen genoemd, zijn kenmerkend voor Heuvelland. Je ziet ze aan ingangen van boerderijen, in voortuinen en er zijn kapelletjes mee gemaakt.

‘Ze zijn afkomstig van in de tijd dat er hier zand werd ontgonnen. Al voor de Eerste Wereldoorlog werd op tientallen plaatsen aan zandwinning gedaan. Voor ze het zand konden ontginnen, moest er eerst een steenlaag verwijderd worden. Dit was ijzerzandsteen. De steen is kenmerkend door zijn rood-bruine kleur’, zegt Olivier.

Die stenen inspireerden hem om een rood-bruine truffel te maken met in de vulling Vinesse van Wijngoed Monteberg. Vinesse is een zoete aperitief op basis van druiven.

‘Ik koos bewust om samen te werken met een ander Heuvellands bedrijf. Want ik wou een nieuw ambachtelijk Heuvellands streekproduct creëren. Er zijn twee redenen waarom ik koos voor Wijngoed Monteberg van Ward Six. Ooit is er op de Monteberg een zandgroeve geweest en bovendien zorgen de bergstenen ervoor dat de wijnstokken goed gedijen. De grond warmt sneller op en de stenen zorgen voor een goede drainage’, zegt Olivier.

Zijn bergstenen kun je proeven op de Heuvellandse Wijnfeesten op vrijdag 15 augustus in het Warandepark in Kemmel.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio