Strandredders halen vader en zoon uit zee

© nmi

Nicolas Peckstadt en zijn broer Baptiste hebben een vader en zijn 9-jarige zoon van de verdrinkingsdood gered. ‘Vader en zoon werden meegesleurd door de sterke stroming en konden niet meer op eigen kracht naar het strand komen’, zegt Nicolas.

NORBERT MINNE

Rond 20.30 uur zaterdagavond wandelde een Fransman afkomstig uit Parijs samen met zijn zoon en dochter op het strand ter hoogte van de Zandstraat. Het meisje was schelpen aan het zoeken, terwijl het jongetje, onder toezicht van zijn vader, pootje aan het baden was. Niemand kon vermoeden dat er zich bijna een drama zou afspelen op het strand.

‘Ik was met mijn broer en ouders nog op het strand aan het nagenieten van een mooie dag’, zegt Nicolas. ‘Opeens riep een bewoner van een appartementsgebouw dat er iemand in nood was in zee. Zonder na te denken zijn we naar zee gelopen en zagen we dat vader en zoon vruchteloze pogingen deden om terug op het strand te komen. Blijkbaar was het zoontje gevallen en door de stroming meegesleurd. De vader was met zijn kleren aan in zee gegaan om zijn zoontje te redden. Maar door de zware stroming kwamen ze tegen de golfbreker terecht.’

‘Met onze kleren aan ben ik samen met mijn 15-jarige broer Baptiste, die lid is van de reddersclub, in het water gesprongen. Door de techniek die we bij de strandredders geleerd hebben, konden we vader en zoon naar het strand brengen.’

Van de kaart

Het zoontje maakte het redelijk goed, maar de vader was totaal uitgeput. ‘Mij zus heeft zich ontfermd over de twee kindjes, terwijl de vader totaal van de kaart was. Hij heeft zeker meer dan twintig minuten zijn zoontje met zijn hoofd boven water gehouden in de poging om hem te redden. We hebben dan de hulpdiensten opgebeld en vader en kinderen zijn door de dienst 100 overgebracht naar het ziekenhuis’, zegt Nicolas.

‘Veel toeristen denken dat de zee een groot zwembad is en kennen de gevaren niet. Op het strand staan waarschuwingsborden dat er niet mag gezwommen worden buiten de bewaakte zone en in de bewaakte zones als er geen redders zijn. Ook kan je alleen maar zwemmen tussen de gele boeien en zeker niet aan de golfbrekers. Vader en zoon hebben veel geluk gehad dat we nog toevallig op het strand waren. Was dat niet het geval, dan was er zeker een drama gebeurd’, zeggen Nicolas en Baptiste.

De strandredders waarschuwen daarbij dat het de komende dagen door de sterke stroming nog gevaarlijk zal zijn om te zwemmen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus