Auteurs lachen met ‘uitzichttoren zonder uitzicht’

Nieuw boek over Arendonk onthult vier 'dorpsblunders'

Het nieuwe boek over Arendonk is het werk van drie gepensioneerde amateurfotografen: Staf (links), Marinus (midden) en Frans (rechts). Foto: ema

Arendonk - Een ‘uitzichttoren zonder uitzicht’, omdat de omstaande bomen hoger zijn dan de toren zelf, is een van de vier geselecteerde ‘dorpsblunders’ in een nieuw, exclusief boek over Arendonk. Van het boek werden al duizend exemplaren besteld.

Staf Lasters (67), Marinus Van Rooij (64) en Frans Van Deuren (70) zijn drie gepensioneerde amateurfotografen uit Arendonk die de voorbije drie jaar vele duizenden foto's namen in hun dorp, waaronder een unieke reeks luchtfoto‘s, maar ook heel veel levendige beelden van bekende en minder bekende dorpsbewoners, politici, sporters, ex-miss katrientjes, verenigingen, gebouwen en landschappen. Daar hebben ze nu een dik boek van gemaakt, van 320 pagina's en wel 2.000 foto‘s.

Arendonk verrassend eigenzinnig is de titel van de uitgave. Eigenzinnig is onder meer de rubriek ‘Het verdriet van Arendonk’. Daarin brengen de drie auteurs een eigen selectie van de vier meest opmerkelijke ‘trieste attracties’ in het dorp. Een ervan is de uitkijktoren in natuurreservaat Het Goorken. Het gaat om een prachtige houten constructie, met een hoogte van 12 meter, bedoeld om een wijds uitzicht te hebben over het natuurgebied. Alleen blijken de bomen rond de toren intussen zodanig gegroeid dat de kruinen het uitzicht van de moedige torenbeklimmers bijna volledig ontnemen.

Tour de France

Ook de steile, smalle en bochtige oprit van het nieuwe viaduct over de Turnhoutse Vaart in de Moerenstraat, brug 4, staat mee in de top 4. Dagelijks moeten nogal wat fietsers er noodgedwongen afstappen omdat de splinternieuwe brug te gevaarlijk en te lastig is. Vanuit de lucht lijkt de aangelegde haarspeldbocht, die dienstdoet als brugoprit, verdraaid sterk op een helikopterbeeld van een bochtige col uit de Tour de France. Ook de leegstaande, totaal vervallen bunkers in de Duitse basis en de verloederde chalets in weekendzone Rode Del haalden het ‘lijstje van verdriet’.

Toch is het nieuwe fotoboek van Staf, Marinus en Frans helemaal geen aanklacht. Het is vooral een fantastisch fotoalbum met heel veel plezante dorpsgezichten, gekruid met subtiele humor. Tal van bekende Arendonkenaren komen erin aan bod, van dwergacteur Chris Willemsen tot scheidsrechter Peter Vervecken, maar er is ook plaats voor lokale oorlogshelden en enkele oude gloriën, onder wie de legendarische Arendonkse wielerkampioen Rik Van Steenbergen en de gebroeders Janssen, bekend als de beste duivenmelkers aller tijden.

Charel en Germaine

Ook zitten er talrijke ‘plaatselijk wereldberoemde Arendonkenaren’ tussen, zoals Charel en Germaine. ‘Heel het dorp kent ze’, zegt fotograaf Marinus. ‘Charel was jarenlang misdienaar in de kerk van de Voorheide en vertelt honderd keer dezelfde moppen. Samen met zijn Germaine zie je hem overal in Arendonk rondrijden. Of je treft hen in het Parochiecentrum van de Vrij, aan de toog.’

Arendonk verrassend eigenzinnig is al het tweede fotoboek van Staf, Frans en Marinus. Van het eerste werden liefst 1.400 exemplaren verkocht. Ook nu loopt de verkoop als een trein. ‘We kregen al duizend bestellingen binnen’, bevestigt Staf. Het boek kost 25 euro en kan nog tot half september besteld worden. Meer info vind je op www.fotoboekarendonk.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio