Jazz Middelheim ook zonder Toots publiekstrekker

Jazz Middelheim ook zonder Toots publiekstrekker

De regen viel pas laat op de avond en dus konden de jazzliefhebbers naar goede gewoonte nog even op het gras gaan liggen. Foto: dodi

Antwerpen -

Ook zonder Toots Thielemans en ondanks slecht weer, kende Jazz Middelheim een sterke start met meteen, onverwacht, veel bezoekers. Vandaag is Tootsdag.

Meer dan 4.000 mensen waren donderdag al naar park Den Brandt gekomen om jazziconen Herbie Hancock (74) en Wayne Shorter (80) aan het werk te zien en te horen. De twee kennen elkaar sinds de jaren zestig en verrasten door met hun tweetjes zonder band, maar met synthesizer, de nieuwe Jazz Middelheimtent te vullen. Het werd een magisch optreden van twee jazzgiganten die perfect op elkaar ingespeeld zijn. Hancock aan de knopjes van de synthesizer zoals een dj op Tomorrowland, en Shorter op sopraan- of altsax.

Wachtrijen

Twee jazzgiganten, anno 2014 weliswaar gezeten op een krukje, zo begeesterd bezig zien, deed het talrijk opgekomen publiek snel vergeten dat ze voor een drankje, weliswaar geschonken in glas, een verzorgde hap of toiletbezoek soms een half uur in de regen moesten aanschuiven en dat zijn ze niet gewend op Middelheim.

Ook gisteren bood Jazz Middelheim heel wat moois, waar ook minder geoefende oren van konden genieten: de vrolijke bossa nova-jazz van Stacey Kent en bassist Avishai Cohen, die naast zijn trio ook een strijkersensemble en een blazer bij had, wat tot een boeiende symbiose van klassiek en jazz leidde. Zo’n 5.000 mensen waren present waaronder een opgemerkte Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans.

Vandaag brengt Jazz Middelheim hulde aan de grote afwezige op dit festival, voor het eerst sinds begin jaren negentig: Toots Thielemans. Bevriende muzikanten vertolken zijn favoriete melodieën en Jef Neve bouwt met zijn trio een verjaardagsfeestje naar aanleiding van hun tienjarig bestaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio