Lindeboomwandeling herinnert aan WOI

Lindeboomwandeling herinnert aan WOI

Als herinnering aan WOI werd in Bunsbeek een kruis geplaatst, meteen het begin van de wandeling. Foto: fg

Bunsbeek -

Een Lindeboomwandeling brengt wandelaars in Bunsbeek naar plaatsen in het dorp waar op 18 augustus 1914 het Belgische leger slag leverde.

Het bewegwijzerde pad werd officieel ingehuldigd tijdens de herdenkingsplechtigheid voor de honderdste verjaardag van de Slag bij Houtem. Ook in Bunsbeek streden en sneuvelden Belgische en Duitse soldaten. Zestien Belgen kregen tot 1916 een begraafplaats aan de Lindestraat bij de Diestsesteenweg. Ze werden herbegraven op het kerkhof in Houtem en de Necropolis in Grimde. Vorig jaar werd op de plaats van hun voorlopig graf een linde geplant. Nu werd er ook een kruis geplaatst. Het herinnert aan de dertig soldaten die in Bunsbeek sneuvelden.

Meteen is dat kruis ook het vertrekpunt van de tien kilometer lange wandeling door velden naar plaatsen waar de legers slag leverden. Vooral in Schaffelberg ging het er hevig aan toe. ‘Plaatsen waar zich oorlogsgebeurtenissen afspeelden worden geduid met infoborden,’ zegt voorzitter Edmond Denruyter, die het wandelpad mee gestalte gaf. ‘De wandeling is speciaal gecreëerd voor een blijvende herdenking aan de Groote Oorlog, die nooit uit het geheugen mag worden gewist.’

Voor de aanmaak en vormgeving van de infoborden werd samengewerkt met Regionaal Landschap Zuid-Hageland.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio