Bloed van ebola-overlevers sleutel tot genezing?

Bloed van ebola-overlevers sleutel tot genezing?

Foto: EPA

De ergste ebola-epidemie ooit heeft in West-Afrika al meer dan 1.200 doden geëist en het ziet er voorlopig niet naar uit dat er snel een einde zal komen aan de epidemie. Een vaccin tegen het virus is er nog steeds niet, maar er komen nu wel stemmen op om het bloed van overlevers van ebola te gebruiken als ‘medicijn’.

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie, red.) onderzoekt of het mogelijk is om het bloed van patiënten die niet stierven aan het ebola-virus te gebruiken om het virus tegen te gaan. Mensen die het virus overleefden hebben namelijk mogelijk een natuurlijke immuniteit ontwikkeld tegen ebola. Met het bloedplasma van die ‘overlevers’ kan de infectie die ebola veroorzaakt mogelijk bestreden worden.

Eerder onderzoek toont aan dat deze methode wel eens zou kunnen werken. In 1995 werden bij een uitbraak van ebola in Congo 8 mensen behandeld met een ‘bloedtherapie’ op basis van bloed van patiënten die niet gestorven waren aan ebola. Zeven van die acht mensen stierven niet, hoewel het sterfpercentage op dat moment op 80 procent lag.

Experimentele fase

Hoewel latere studies ook tegenovergestelde resultaten hadden en deze manier van werken nog in een experimentele fase zit en zeker nog niet algemeen kan worden toegepast, is deze strategie wel de moeite waard om te proberen, vindt David Wood van de WHO, omdat de huidige epidemie voorlopig niet kan worden ingedijkt. Wood noemt deze oplossing een haalbare optie. Het is volgens Mary Kate Hart, een wetenschapster die onderzoek doet naar het immuunsysteem, alvast geen gek idee om te proberen. Zo kreeg een Amerikaanse hulpverlener die vorige maand in Liberia besmet was geraakt met ebola, bloed van een 14-jarige die de ziekte overwon. De toestand van de hulpverlener gaat er steeds op vooruit, al is het nog te vroeg om te zeggen of dit kwam door de bloedtransfusie of door het eigen immuunsysteem van de hulpverlener.

Zo’n 40 procent van de mensen die geïnfecteerd raken met ebola tijdens deze epidemie, sterft niet. Onderzoekers zijn nu op zoek naar de mensen die zonder enige vorm van behandeling genazen van het virus.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees