Fit & Gezond

Verse basilicum eten niet zonder risico

Verse basilicum eten niet zonder risico

Foto: BELGA

Wie graag verse basilicum eet, kan maar beter opletten. Bepaalde darmbacteriën E. coli en salmonella overleven op verse basilicum en kunnen gezondheidsrisico’s inhouden bij het niet verhitten. Dat bestudeerde biowetenschapper Jolien Boussemaere (UGent) in haar masterscriptie.

Met een overlevingsstudie, waarbij bepaalde E. coli en salmonellabacteriën op verse basilicum werden aangebracht, bleek dat die zeven dagen bij 22 graden overleefden en acht dagen bij 7 en 15 graden Celsius, en dat ondanks het feit dat basilicum een bewezen antibacteriële werking heeft door de aanwezigheid van essentiële oliën.

‘Indien verse basilicum besmet zou zijn met E. coli O157 of Salmonella Thompson en Typhimurium, kunnen deze ziekteverwekkers overleven gedurende een normaal proces van transport, distributie en opslag door de consument’, zegt Boussemaere.

‘De infectieve dosis van de ziekteverwekkende kiemen zal variëren van de bacteriële stam, de gezondheidstoestand van de consument en de niveaus waarin salmonella aanwezig is. Net omdat het gaat om een kant-en-klaar product, dat niet verhit wordt voor consumptie, houdt de goede overleving van deze pathogenen een (beperkt) risico op voedselinfecties in.’

Volgens Fresh Trade Belgium (FTB), de Belgische beroepsfederatie voor invoerders, uitvoerders en groothandelaars, is de kans dat verse basilicum besmet is met salmonella of E. coli echter zeer laag. Het gros van de verse basilicum wordt namelijk geteeld in gecontroleerde omstandigheden in serres. Basilicum uit openluchtteelt heeft meer kans op besmetting maar wordt in het grootste deel van de gevallen gebruikt voor de industrie. Daar wordt de basilicum ontsmet om de microbiële belasting te neutraliseren.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees